SKATTELISTENE 2009: Kraftkonge Einar Aas tjente 339 millioner

Den ukjente Einar Aas hadde høyest ligningsinntekt i Norge i 2009.

TREFFSIKKER: Einar Aas var ikke langt fra midten av blinken da hans investeringsselskap puttet 200 millioner kroner i indeksfond mot slutten av 2008.

TREFFSIKKER: Einar Aas var ikke langt fra midten av blinken da hans investeringsselskap puttet 200 millioner kroner i indeksfond mot slutten av 2008.

Faksimile
Publisert:,

Einar Aas (39), som er fra Grimstad, tjente seg rik som kraftspekulant og har siden gjort det meget godt. (Se listen over de 100 på inntektstoppen i bunn av saken.)

Det er langt i fra første gang Aas drar inn svært store summer på sin virksomhet. De fire siste årene har han hatt en samlet ligningsinntekt på utrolige 1,2 milliarder kroner. Ligningsformuen i 2009 var 907 millioner kroner.

Han bidro absolutt med sitt til fellesskapet. For 2009 står Aas oppført med en utlignet skatt på drøyt 105 millioner kroner.

Inntektstoppen for 2009 er dominert av en rekke forholdsvis ukjente navn. Det første virkelige kjente navnet som dukker opp er Petter Stordalen som er på 12. plass med en inntekt på rett i underkant av 59 millioner kroner.

Nummer 2 på listen fra Skatteetaten står kraftarvingen Johan Diderik Cappelen (22) med en inntekt på 183 millioner kroner og en formue på 199 millioner kroner. Han er arving av Cappelen-dynastiet på Ulefoss i Telemark. Hans far er Carl Diderik Cappelen som i ligningstallene for 2009 står oppført med en inntekt på 0, men en formue på 476 millioner kroner.

Ifølge Varden, som siterer økonomidirektør Jan Halvor Sæl, har Skatteetaten gjort en feil, og Johan Diderik Cappelens virkelige inntekt er 133.000 kroner. Disse pengene stammer fra en sommerjobb Cappelen hadde. Han studerer økonomi og skogbruk ved University of British Colombia.

Nummer tre på listen er Trond Arne Schistad med en inntekt på 139 millioner kroner. Schistad har i årevis bodd utenlands som ansatt i Det Norske Veritas. Han bor fremdeles utenlands, men skatter til Norge. Ifølge hans profil på LinkedIn er han sjef for cruiseavdelingen til Det Norske Veritas i Miami i USA.

Kvinnen med høyest ligningsinntekt er Siri Beathe Sørensen. Hun er fra Arendal og er oppført med en inntekt på 64 millioner kroner.

Annonsørinnhold

På topp også tidligere

Også i 2006 var det Aas som hadde høyest ligningsinntekt i Norge - den gang med 401 millioner kroner. I 2007 falt den til 361 millioner kroner, mens den var 82 millioner kroner i 2008. Aas er oppført med en samlet utlignet skatt på 362 millioner kroner over de fire siste årene.

Aas har sin bakgrunn fra Agder Energi, men startet sammen med tre kolleger krafthandel i sine egne selskaper da Agder Energi la ned krafttradingen i Arendal for snaut ti år siden.

Det er blitt en svært lukrativ forretning for Aas, som er svært mediesky. Han har tidligere ikke gitt noen intervjuer.

- Jeg har ingen kommentar. Jeg snakker ikke med journalister. Ha det bra, sa Aas til VG i forbindelse med et leilighetskjøp tidligere i år.

Ifølge Dagens Næringsliv oppløste han i 2005 sitt selskap Kraftinvest for å slippe innsyn fra pressen. Siden den gang skal han ha drevet med krafthandelen fra boligen i Grimstad.

Aas eier også det private investeringsselskapet Toppen Invest, men det er neppe herifra hele den skyhøye inntekten stammer fra. Toppen Invest hadde et resultat før skatt på 145,3 millioner kroner i 2009.

Annonsørinnhold