Markedet tviler på Olsen-heving

Som en av svært få sentralbanksjefer planlegger Øystein Olsen å fortsette å heve renten. Men markedet tviler på at det kommer en renteheving i høst.

TVILER PÅ HEVING: Markedet tviler på at sentralbanksjef Øystein Olsen vil heve renten i høst, ifølge analytikere.

Foto: Berit Roald NTB scanpix
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Det finnes ingen enkel måte å måle hva markedet tror om den norske styringsrenten, men analytikere gjør seg gjerne opp en mening basert på blant annet handelen i fremtidige renteavtaler (FRA).

Så langt priser markedene ikke fullt inn en renteøkning i høst, ifølge sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.

– Fortsatt tviler markedene på at Norges Bank vil heve rentene. De tror ikke Norges Bank kan sette opp rentene alene. Og jo lenger frem i tid du går, jo mer peker renteutsiktene nedover, sier Bruce.

Selv tror han renten skal heves i september. Men markedet priser inn at renten i Norge bare skal stige med 0,12-0,13 prosentpoeng i høst, mens en full renteheving vanligvis er på 0,25 prosentpoeng.

– Slik vi ser det, ser markedet rundt femti prosent sjanse for at det blir en heving, sier Bruce.

– Så ligger det inne i prisingen i markedet at rentene skal ned når vi kommer inn i neste år, legger han til.

Norges Bank er en av svært få sentralbanker som har hevet renten i år. Det siste halvåret har sentralbanker globalt gjort sin største u-sving siden 2009, og snudd fra å heve rentene til å kutte rentene.

En oversikt over 38 sentralbanker fra Bank for International Settlements viser at over halvparten av bankene var i ferd med å heve i desember, men nå er en tredjedel i ferd med å kutte rentene, ifølge Fitch Ratings.

Les mer: Sentralbanker endrer renteplaner: Største snuoperasjon siden 2009

Les også

Sentralbanker endrer renteplaner: Største snuoperasjon siden 2009

– Både ja og nei

Det er ikke bare markedene som er usikre på heving i høst. Også Norges Bank selv kom nylig med motforestillinger, påpeker seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets.

– Tror ikke markedet helt på Øystein Olsens planer om renteheving?

– Både ja og nei. Øystein Olsen antydet på augustmøtet at rentene skal videre opp i år, men han trakk jo også frem at det var økt internasjonal risiko. Det er jo et uttrykk for at Norges Bank heller ikke er helt sikre på at rentene skal opp i år. Sånn sett kan man ikke si at markedet ikke tror på banken, sier Aamdal.

– Hvilken rentebane priser markedet inn?

– Markedet priser inn en moderat sannsynlighet for en renteoppgang i september, og sannsynligheten stiger litt frem mot desember, sier Aamdal.

– Etter det snur oppfatningen i markedet, og når vi kommer frem mot sommeren neste år, så ligger det ingen rentehevinger inne. Så hvis det ikke kommer noen flere rentehevinger nå i høst, så tror ikke markedene at det blir noe av hevingene i det hele tatt, legger seniorøkonomen til.

Les også

Mørke skyer ute og lavere oljeinvesteringer: Mener Norges Bank bør gjøre renteretrett

Venter fortsatt september-heving

Nordea Markets venter fortsatt en renteheving i september, blant annet på grunn av bra nøkkeltall som torsdagens oljetelling og neste ukes BNP-tall, som meglerhuset også tror blir bra.

Det som kan endre disse utsiktene er særlig oljeprisen.

– Da snur bildet litt for oljeeksponerte næringer, hvis oljeprisen faller under 50 dollar fatet, sier Bruce.

Med mindre verdensøkonomien begynner å harke enda verre og oljeprisen faller fra dagens nivå på rundt 60 dollar fatet, venter Nordea en renteheving i september, fulgt av en ny heving i 2020.

– Det som gjør at vi fortsatt tror på renteøkninger er at det går relativt bra i Norge. Vi er i stor grad skjermet for det som skjer i andre land, blant annet fordi industrien gjør det bra på bakgrunn av oljeinvesteringene, sier Bruce.

Les mer: Sjefanalytiker mener oljeboom skjermer Norge fra global vekstbrems

DNB tror ikke lenger på heving

E24 har tidligere omtalt det store spriket mellom ulike analysemiljøer i synet på om styringsrenten skal videre opp.

Les også

Uenige om Olsens neste grep: Store sprik i rentespådommene

DNB Markets endret torsdag sitt syn, etter tidligere å ha vært blant dem som ventet en renteheving i løpet av året, sammen med Swedbank, SEB og Nordea Markets, mens Handelsbanken har avvist flere hevinger i denne omgang.

Torsdag la DNB frem en fersk rapport om de økonomiske utsiktene, og nå har meglerhuset skiftet til å bli mer skeptisk til en ny norsk renteheving i høst.

– Det vi tror mest på er at Norges Bank ikke hever renten i september, men at de vil prøve å heve i løpet av året. Men så tror vi at nedsiderisikoen materialiserer seg, slik at banken ikke hever i desember heller, sier Aamdal.

– Men det er fortsatt en viss mulighet for heving i september?

– Foran rentemøtet i september er bildet veldig usikkert. Situasjonen i norsk økonomi og svekkelsen av kronen tilsier at Norges Bank godt kan heve renten. Det er ikke opplagt at man skal legge så stor vekt på bildet ute allerede nå. Så det er ganske høy sannsynlighet for at det kan komme en renteheving i september, sier Aamdal.

Her kan du lese mer om

  1. Norges Bank
  2. Øystein Olsen
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Full rentesplid etter Norges Bank-rapport: – Jo, vi er spente

  2. Tror på september-heving etter BNP-tall: – Fortsatt veldig bra vekst

  3. Uenige om Olsens neste grep: Store sprik i rentespådommene

  4. Annonsørinnhold

  5. Økonomer ser mindre sjanse for norsk rentehopp

  6. Sjeføkonom: Effekten av rentehevingene vil vises i boligmarkedet først nå