TINE får smør-kritikk av Brekk

Meierigiganten er altfor treg når det kommer til å be om importhjelp for å møte nordmenns smørbehov, mener landbruks- og matministeren.

FOR LITE FOR SENT: Tomme smørhyller kunne vært unngått om Tine hadde bedt om tollkutt før, mener Lars Peder Brekk.
Publisert: Publisert:

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp) er ikke fornøyd med hvordan TINE har håndtert smørmangelen. Han mener TINE burde bedt om lavere tollsatser og økt import tidligere.

– Norske forbrukere skal få den maten de etterspør, og TINE har som markedsregulator ansvar for å følge med på etterspørselen i markedet og på den måten sørge for markedsdekning. Det har de ikke gjort, og det er ikke bra, sier Brekk til NRK.

LES OGSÅ: TINE ber om lavere toll for smør

Venter vedtak tirsdag

TINE ba mandag Statens landbruksforvaltning (SLF) om å senke smørtollen fram til nyttår. Lavere melkeproduksjon og lavkarbotrenden har sammen ført til at TINE ikke har klart å levere nok smør. Dermed er import nødvendig for å gi forbrukerne nok til julebaksten.

– Vi vil selvsagt vurdere dette, og det er mye som tyder på at vi vil følge anmodningen fra TINE. Vi fatter sannsynligvis et vedtak tirsdag, sier direktør Jørn Rolfsen i Statens landbruksforvaltning til NTB.

SLF skal da vurdere behovet for en tollreduksjon, hvor stor en slik reduksjon eventuelt skal være og hvor lenge tollen i så fall skal reduseres.

Tollsatsen på smør er i dag 25,19 kroner per kilo.

Mindre melk

Hittil i år er det produsert 25 millioner liter melk mindre enn til samme tid i fjor. Samtidig har etterspørselen økt. TINE har så langt levert omtrent 1.000 tonn mer smør enn på samme tid i fjor.

– TINE har gjort flere tiltak for å øke egen smørproduksjon, ved blant annet å importere 150 tonn smør til industriproduksjon og redusert osteproduksjonen til fordel for mer smørproduksjon, sier konserndirektør Elisabeth Morthen, som mener dette likevel ikke er tilstrekkelig. (©NTB)

Publisert:
Gå til e24.no