Raser mot nedgraderingsvarsel

Europeiske toppolitikere er i harnisk etter at Standard & Poor's mandag truet med en bred nedgradering av eurosonen. - S&P valgte den dårligste av alle mulige datoer, sier First-sjeføkonom Harald Magnus Andreassen.

«ET KNOCKOUT-SLAG»: Sjefen for Eurogruppen, Jean-Claude Juncker, er forbannet på ratingbyrået S&P. Reaksjonene i Berlin er enda krassere.
  • Bernhard L. Mohr
Publisert:

«Urettferdig», «helt unødvendig» og «et knockout-slag for alle statene som jobber hardt med å redusere underskuddene sine».

Slik karakteriserer en av eurosonens aller mektigste politikere, Jean-Claude Juncker, trusselen fra ratingbyrået Standard & Poor's om å kutte 15 eurolands kredittverdighet, overfor tysk tv.

Juncker, som leder eurolandenes finansministre i den såkalte Eurogruppen, er forbauset over at S&P går ut med et slikt utspill rett før et avgjørende EU-toppmøte.

Han får støtte fra Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i First Securities.

- Hvis man tar utgangspunkt i de siste seks månedene, kunne Standard & Poor's ikke valgt en mindre passende dag enn mandag 5. desember for å komme med et slikt skremmeskudd, sier Andreassen til E24.

LES OGSÅ: S&P: 15 euroland kan bli nedgradert

- Meningsløst

Standard & Poor's har satt 15 euroland på sin såkalte vurderingsliste, med varsel om at landene kan bli nedgradert i løpet av kort tid.

Ratingbyrået mener eurosonen står overfor «stigende systemrisiko» og er kritisk til politikernes evne til å bekjempe krisen.

STORE ENDRINGER PÅ VEI: - De store EU-landene er i ferd med å tilplasse politikken til virkeligheten. Særlig viktig er det at Tyskland aksepterer at Den europeiske sentralbanken må få lov til å jobbe som andre sentralbanker, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities.

- S&P peker på voksende politiske og monetære problemer. Det er meningsløst at advarselen kommer på en dag der det skjer store fremganger på begge områder, sier Andreassen.

- Ratingbyråene i ferd med å bli irrelevante

S&Ps sendte ut meldingen bare et par timer etter at Tyskland og Frankrike var blitt enig om en ny tiltakspakke til EU-toppmøtet i slutten av uken.

De tar nå til orde for at land som bryter med Maastricht-avtalens krav til budsjettunderskudd og statsgjeld skal bli møtt med automatiske sanksjoner.

Samtidig gjorde de to mektige EU-lederne det klart at private lånegivere heretter ikke skal bli tvunget til å ta tap på statsgjeld - slik det skjedde da Hellas ble innvilget en 50 prosents «haircut» i oktober.

Markedet reagerte positivt på planene.

Også Italias vedtak om nye innsparinger gledet finansmarkedene, og rentene på italienske 10-årige statslån falt under 6 prosent for første gang på flere uker.

I den europeiske børshandelen tirsdag har både italienske og spanske renter falt ytterligere et par basispunkter, samtidig som de viktigste børsindeksene utvikler seg nokså flatt.

- Markedsreaksjonene er marginale. Det viser at ratingbyråenes vurderinger er i ferd med å bli irrelevante, sier Andreassen.

- Ratingbyråene viser nok en gang at de er for seint ute.

LES OGSÅ: Traktatendringer kan være klare før påske

Tyske politikere i harnisk

Det offisielle Tyskland og Frankrike sendte raskt ut et nokså ydmykt svar på meldingen fra S&P, der det het at landene «bekrefter sin vilje til å ta alle nødvendige tiltak, i samarbeid med sine partnere og de europeiske institusjonene, for å sikre stabiliteten i euroområdet».

I Berlin koker det imidlertid tirsdag.

Michael Meister, som er nestsjef i regjeringspartiet CDUs forbundsdagsgruppe, tar tirsdag til orde for «å bryte opp ratingbyråenes monopol». Det skriver Handelsblatt.

Sjefen for regjeringspartner FDPs forbundsdagsgruppe, Rainer Brüderle, er enda krassere i kritikken.

- Jeg er ingen tilhenger av konspirasjonsteorier. Men det er vanskelig å bli kvitt inntrykket av at noen amerikanske kredittratingbyråer og fondsmanagere jobber mot eurosonen, sier Brüderle til Handelsblatt.

LES OGSÅ: «Merkozy» lar seg ikke skremme av S&P

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Såvidt i pluss på Wall Street

  2. Eurokrisen forverres etter nedgradering

  3. Slik blir Hellas' skjebnehelg

  4. Fastlåst foran krisemøter om eurosonen

  5. Traktatendringer kan være klare før påske