Lagarde seiler opp som mulig IMF-sjef

Den franske finansministeren kan bli den første kvinnelige IMF-sjefen.

Frankrikes finansminister, Christine Lagarde, pekes på av mange som en mulig ny IMF-sjef.
Publisert: Publisert:

Ifølge nyhetsbyrået Bloomberg kan veien nå ligge åpen for at Det Internasjonale Pengefondet (IMF) få sin første kvinnelige sjef.

Frankrikes finansminister Christine Lagarde skal være blant de heteste kandidatene til stillingen, som offisielt ble ledig da Dominique Strauss-Kahn sendte sin oppsigelse til IMF-styret natt til torsdag.

Ifølge analytiker Charles Grant ved Centre for European Reform har 55-årige Lagarde både forhandlingsevner og god nok forståelse for den europeiske gjeldskrisen til at hun kan håndtere jobben bra.

- Vi bør velge den beste kandidaten, uavhengig av om vedkommende er fra Europa, Arktis eller Uruguay. Frankrike har tidligere hatt mange gode kandidater, og den åpenbare nå derfra vil være Lagarde, sier Grant til Bloomberg.

Den neste IMF-sjefen vil bli svært sentral i diskusjonen om hvordan eurosonen skal komme seg gjennom gjeldskrisen som for tiden rammer land som Hellas, Portugal og Irland.

I tillegg må imaget til pengefondet bygges opp igjen etter at den avtroppende toppsjefen nå sitter fengslet på en fengselsøy utenfor New York med overgrepssiktelser hengende over seg.

Europa-støtte

Siden opprettelsen av pengefondet i 1946 har sjefsjobben alltid gått til en europeer, men dette er en ordning som har blitt mer og mer kontroversiell etter hvert som Europa står for en mindre og mindre andel av verdenshandelen.

Flere utviklingsland, med Sør-Afrika og Brasil i spissen, har derfor krevd at den neste IMF-sjefen må komme fra et utviklingsland.

Imidlertid har europeiske ledere i det siste gjort det klart at de ønsker seg en IMF-sjef som forstår Europa og gjeldskrisen på kontinentet.

- Lagarde presenterer et svært sterkt lederskap, og det er viktig for å bygge en konsensus rundt sentrale temaer, sa den svenske finansministeren Anders Borg til Sky News onsdag.

Ingen samlende u-landskandidat

Et av momentene som kan tale til fordel for Lagardes kandidatur er det ser ut som de europeiske regjeringene er i ferd med å samle seg rundt henne.

Det er ennå ingen av kandidatene fra de utviklende landene som utmerker seg som en samlende kandidat, og nettopp det kan sørge for at det nok en gang blir en europeer som fyller sjefsstolen.

Publisert: