Renterådet splittet: Dette bør du gjøre, Olsen

E24s Renteråd er delt i synet på om sentralbanksjef Øystein Olsen bør kutte renten torsdag. Men hva han kommer til å gjøre, er svært vanskelig å si.

HVA GJØR DU?: Sentralbanksjef Øysten Olsen offentliggjør torsdag rentebeslutningen. Denne gang er det stor usikkerhet om et rentekutt vil komme.
  • John Thomas Aarø
Publisert:

– Det er «close call» denne gangen, sier porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand Asset Management til E24.

– Jeg holder en bitte liten knapp på uendret rente, legger han til.

Det er ingen enkel øvelse å spå hva sentralbanksjef Øystein Olsen vil avsløre torsdag klokken 10.

NÅ! Følg TV-sendingen direkte i E24 Aksjelive!

I de to foregående dagene har Olsen, sammen med resten av Hovedstyret i Norges Bank, tatt beslutningen om styringsrenten skal kuttes videre fra dagens 1,25 prosent.

De fire ekspertene i E24s Renteråd er denne gang delt i to:

E24s Renteråd: Sjekk rådets meninger her

Kari Due-Andresen og Jan Ludvig Andreassen, mener Olsen bør kutte styringsrenten til rekordlave én prosent.

Olav Chen og Erica Blomgren mener at sentralbanken bør holde renten uendret denne gang.

– Realøkonomien har ikke bråbremset som tidligere fryktet, oljeprisen har stabilisert seg, og fortsatt høy gjelds- og boligprisvekst taler for at renten ikke settes ytterligere ned, sier Chen.

Få nyheter og reaksjoner fra Norges Banks rentebeslutning på E24 først torsdag. Beslutningen offentliggjøres klokken 10.00, med pressekonferanse en halvtime senere.

– Liten tvil

– Norges Bank signaliserte i mars en 50 prosent sannsynlighet for et rentekutt på 0,25 prosent i mai. Gitt den økonomiske utviklingen, mener jeg det nå er liten tvil om hva Norges Bank burde gjøre, nemlig å senke renten, sier Due-Andresen til E24.

Hun understreker at hun er usikker på om det blir rentekutt nå.

Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika, er hakket mer skråsikker:

– Denne gangen er jeg helt sikker på at de kutter, sier Andreassen til E24.

Han mener en uendret rente på torsdag vil skape forvirring om sentralbankens pengepolitiske strategi.

(Saken fortsetter under bildet.)

E24s Renteråd består av porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand Asset Management (til venstre), sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken, sjefstrateg Erika Blomgren i Seb og sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika.

Stor spenning

De foregående rentemøtene har vært av spennende karakter. Usikkerheten preger også utfallet av dette møtet.

Analytikerkorpset er delt på midten om det kommer et rentekutt nå eller i juni. 7 av 14 økonomer venter rentekutt fra Norges Bank torsdag, ifølge estimater innhentet av TDN Finans.

Det er det en grunn til:

Norges Bank kuttet uventet styringsrenten fra 1,5 til 1,25 prosent i desember. Sentralbanken sa da at kuttet ble gjort for å dempe effekten oljeprisfallet ville ha på norsk økonomi fremover. I sin rentebane, bankens forventning til renteutviklingen, signaliserte den at et nytt kutt ville komme om den makroøkonomiske utviklingen ble svakere enn sentralbanken trodde.

Det ble den, men sentralbanken valgte likevel ikke å kutte på det påfølgende rentemøtet, noe som medførte at kronen ble kraftig styrket. For både euro og dollar måtte man på få minutter ut med nesten 30 øre mindre for disse valutaene.

I stedet signaliserte den 100 prosent sannsynlighet for rentekutt innen sommeren. Det gjenstår to rentemøter før sommeren virkelig setter inn, denne ukens møte og et i juni.

Motvillig kutt

Siden forrige rentemøte har norsk økonomi gått noe svakere, særlig økningen i arbeidsledigheten er trukket frem. På den andre siden ser oljeprisen ut til å ha stabilisert seg over 60 dollar.

– Sentralbanken ser ut til å være motvillig til å kutte renten ytterligere, men på samme tid å frykte en sterkere krone om den ikke gjør det, sier Blomgren.

– Utfallet er ikke hugget i stein, men om Norges Bank var motvillig til å kutte i mars, er det sannsynlig at den ikke vil kutte denne gangen heller, sier hun.

Due-Andresen i Handelsbanken er ikke overbevist om at Øystein Olsen bør gjøre det hun mener er riktig, nemlig å kutte renten.

– Kanskje vil de, som i mars, vente og se litt til. De har vist en klar preferanse for å ikke kutte, med begrunnelse i boligprisutviklingen og kredittveksten. Nå mener jeg at den svake utviklingen i norsk økonomi klart burde veie tyngst denne gangen, sier hun.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Rentemøte Norges Bank

Flere artikler

  1. E24s renteråd uenige om rentekuttet er avlyst

  2. – Det blir verre

  3. Renterådet: Dette bør du gjøre, Olsen

  4. Sjefstrateg tror handelskrigen vil bremse Norges Bank

  5. To av ni tror på rentekutt