Stoltenberg: - Vi må ikke svartmale
Jens Stoltenberg har sett finanskrisefilmen til Hans Petter Moland. – Det er alvorlig for Europa, men vi må ikke svartmale, sier han.
I dag er flere hundre næringslivsfolk og politikere invitert til førpremiere på «Når boblene brister» i Oslo.
Statsminister Jens Stoltenberg er en av få som allerede har sett filmen. Hans Petter Molands nye finanskrisefilm så han på et fly fra Trondheim til Oslo tirsdag.
– Det er en film som gir en innsiktsfull beskrivelse av finanskrisen, der det viktigste budskapet er at finanssektoren ikke kan styre seg selv, men må styres. Mangel på styring har vært en vesentlig årsak til det økonomiske tilbakeslaget vi fortsatt sliter med, sier Stoltenberg til VG.
Statsministeren advarer likevel mot å spå Vestens og Europas undergang.
– Det er alvorlig for Europa, men vi må ikke svartmale det heller, eller overdrive, sier statsministeren.
LES OGSÅ: Frykter kollaps
Fra Vik til Athen
«Når boblene brister» er en helaftens dokumentarfilm som forsøker å forklare hvorfor banker kollapset og hvorfor norske kommuner tapte millioner på råtne lån.
– En del av filmens ambisjon er å belyse mekanismer som ikke bare er korte fenomener over tid, men som faktisk er gjentakende. 2008-krisen kan jo sammenlignes med det som skjedde i 1929, sier Hans Petter Moland.
Filmen starter i Vik i Sogn – en av Terra-kommunene som tapte enorme summer på investeringer i strukturerte kredittprodukter. De neste stoppestedene er Wall Street, den fallerte bilindustribyen Detroit, Silicon Valley i San Francisco og Athen i Hellas.
Ekspertene har ulike forklaringer på krisen, men de fleste representerer ideene til økonomen John Manyard Keynes – som stod for en blanding av plan- og markedsøkonomi – og den østerrikske økonomen Joseph Shumpeter.
SPESIAL: E24s gjeldskart
Moland sier at han ved hjelp av eksperter forsøker å sette sammen biter som folk flest bare har overfladisk kunnskap om.
- Kapitalisme best
I løpet av arbeidet med filmen har han også kommet frem til at kapitalismen er det beste systemet.
– Uten å påstå at kapitalisme er perfekt, så er det nok det beste vi har. Men det forutsetter også et velfungerende demokrati, sier han.
– Du etterlyser kontroll og politisk styring?
– Jeg etterlyser en balanse mellom pengene og styringen, sier Moland.
– Er du bekymret for Europas fremtid?
– Jeg tror Europa står overfor kolossale utfordringer. Men jeg tror også at de demokratiske idealene i Vesten er en del av vår styrke. Så det er ikke tidspunktet for å gi avkall på demokratiet, sier Moland.
– Det er heller ikke gitt at Vesten vil være ledende for all fremtid. Mye avhenger av hvordan vi handler de neste årene. Romerriket gikk også dukken, sier Hans Petter Moland.
«Når boblene brister» er på engelsk, og Moland og Eyeworks Dinamo har store ambisjoner for filmen. Amerikanske distributører er allerede klare for å sette filmen opp på kino i USA.
– Jeg synes de utfordringene vi står overfor er altfor alvorlige til å bli redusert til enkle slagord. Noe av det morsomste har vært å intervjue mennesker som forklarer sammenhenger uten å bli dogmatiske eller være begrenset av ideologisk ståsted, sier han.
Les også: