Mener Johnsens strenge bankregler har gitt konkursras

Virke: Et paradoks at de tiltakene som skal forhindre en ny finanskrise, er de samme som bringer oss inn i en ny økonomisk krise.

FOR STRENGE REGLER: - Det er ingen grunn til at Norge skal ha en raskere innføring og høyere nivå på disse kravene enn landene rundt oss, sier Harald Andersen, samfunnspolitisk direktør i Virke, til E24.
Publisert:

Mandag meldte arbeidsgiverorganisasjonen Virke at antallet butikkkonkurser i Norge er rekordhøyt:

Faktisk har andelen bedrifter innen varehandel som går konkurs, aldri vært høyere enn nå.

Noe av skylden for det må regjeringen ta på sin kappe, mener organisasjonen, som nå retter en bønn både til finansminister Sigbjørn Johnsen og næringsminister Trond Giske om å handle før det er for sent.

LES OGSÅ: Rekordmange konkurser i handelen

Lånetørke

Konkurransen er beinhard for de som driver butikk i Norge, mener organisasjonen.

Men konkursraset som har komme den siste tiden, skyldes ikke bare høye kostnader og lønnsutgifter, mener Virke.

En av hovedgrunnene til den dramatiske utviklingen, er nemlig at tilgangen på lån til små og mellomstore bedrifter er blitt svært vanskelig, ifølge organisasjonen, som mandag la frem sin dystre konjukturmåling.

LES OGSÅ: Lånetørke for bedriftene: Ingen bedring før i 2016

Skylder på kapitalkrav

Det mener Virke skyldes at Norge har innført en i overkant streng versjon av de nye felles-europeiske reglene for hvor mye kapital bankene skal ha stående for hver krone de låner ut.

- Det er ingen grunn til at Norge skal ha en raskere innføring og høyere nivå på disse kravene enn landene rundt oss, sier Harald Andersen, samfunnspolitisk direktør i Virke, til E24.

- Men dette er felles-europeiske krav?

- Ja. Men det finnes et handlingsrom. Norge har valgt å legge seg helt på toppen når det gjelder både nivå og opptrappingshastighet, sier Andersen.

- Mener dere at Norges Bank og Finansdepartementet skal endre sin vurdering av stabiliteten i finanssystemet fordi noen bedrifter sliter litt?

- Det er ikke noen få bedrifter som sliter litt her. Bankenes utlån har gått ned. En av ti Virke-bedrifter melder allerede om at tilgangen på kreditt er blitt strammere, sier Andersen.

Samfunnspolitisk direktør i Virke, Harald Andersen.

LES OGSÅ: Gjedrem avlivet DNBs renteargument

Ingen større risiko i Norge

Han mener det er vanskelig å skulle argumentere for at Norge vurderer risikoen i økonomien som større, og dermed innfører strengere kapitalkrav raskere, enn for eksempel Spania og andre sør-europeiske land.

- Det er paradoksalt at de tiltakene som på mange måte skal avverge en finanskrise, er de samme tiltakene som bringer oss inn i en ny økonomisk krise, sier han.

- Vi er redde for det. Fordi man legger nivået så høyt og opptrappingstakten så rask. Dette handler om dosering.

LES OGSÅ: Gir milliardlette til norske bedrifter

Lempe på kravene

Ifølge Virke har 90 prosent av bedriftene i Norge færre enn ti ansatte.

- Hvilke muligheter har den typen bedrifter til å skaffe seg lån hvis banken ikke gir?

- De har omtrent null mulighet for å hente penger utenom bankene, for obligasjonsmarkedet er ikke for disse bedriftene, sier Andersen.

- Hva mener dere vil hjelpe på situasjonen?

- Det ene er at de generelle kravene, nivået på dem og hastigheten de skal innføres med, kan legges i samme fart som for eksempel Sverige.

- Det andre er å utrede muligheten som EU åpner for: å ha en egen «SMB-regel» for utlån til små og mellomstore bedrifter.

- Vi har ikke et konkret forslag selv, annet enn at vi påpeker at EU åpner for å behandle utlån til SMB mer lempelig, og det må man utrede i Norge, sier han.

LES OGSÅ: Virke: - Regjeringen burde heller prioritert formueskatten

Publisert:
Gå til e24.no