- Kina klar med milliarder til eurolandene

Kina står rede til å sprøyte milliarder inn i eurolandenes krisefond, om bare europeiske ledere klarer å overbevise om at investeringen er trygg, skriver Financial Times.

HAR PENGER: Kina sitter på enorme reserver i utenlandsk valuta.

  • NTB
Publisert: Publisert:

Kina skal allerede ha bestemt seg for å støtte eurolandenes krisefond EFSF. Men hvor stort beløp den økonomiske stormakten går inn med, avhenger av garantier fra EU, sier høytstående kinesiske tjenestemenn til den britiske avisa.

– Det er i Kinas langsiktige egeninteresse å hjelpe Europa, fordi det er vår største handelspartner. Men utfordringen er å forklare en slik støtte overfor vårt eget folk, sier professor Li Daokui, som er pengepolitisk rådgiver for den kinesiske sentralbanken.

– Kina ønsker ikke å kaste vekk formuen sin, ei heller å framstå som en dum pengegiver, sier Li. Han legger til at det kan komme på tale for myndighetene i Beijing å benytte anledningen til å legge press på europeiske politikere om å avstå fra å kritisere Kinas valutapolitikk. Kina og USA er for tiden i en fastlåst disputt om hvorvidt førstnevnte holder verdien på sin valuta kunstig lav for å opprettholde eksporten.

Kina sitter på enorme reserver i utenlandsk valuta. Rundt en firedel av det antatte beløpet på 3.200 milliarder dollar, holdes i euro, ifølge FT.

Kineserne kan komme til å bidra med mellom 50 milliarder og 100 milliarder dollar til EFSF eller et eventuelt nytt fond satt opp i samarbeid med IMF, hevder kilder som kjenner til tankene de kinesiske toppene har rundt saken.

Lederen for EFSF, Klaus Regling, ankom Beijing sent torsdag kveld for å møte kinesiske ledere til samtaler om det som kan bli en nøkkelrolle i redningsoperasjonen for den europeiske økonomien.

Publisert:

Flere artikler

  1. – EUs krisefond beholder topprating

  2. EU på tiggerferd til Beijing

  3. Kina vurderer å gi mer hjelp til EU

  4. Annonsørinnhold

  5. Russland åpner lommeboka for EU

  6. Eurosonen styrker krisefondet