EU gjør klar for å fylle krigskassen

Å redde Spania og Italia vil koste to billioner euro.

MÅ STYRKE REDNINGSFONDET: EU-kommisær Olli Rehn.
Publisert:

- Vi må finne en mekanisme som gjør at stabiliseringsfondet kan øke med fem-gangeren, men det ligger foreløpig ikke noen løsning for dette på bordet, sier en ikke navngitt EU-kilde til nyhetsbyrået Reuters.

Fondet som skal hjelpe EU-land med store gjeldsproblemer er i dag i teorien på 440 milliarder euro, men fortsatt er ikke alle pengene betalt inn.

EU-kommisjonens Olli Rehn, med ansvar for økonomi og finans, bekrefter overfor Reuters at en styrking av stabiliseringsfondet står meget høyt på agendaen, men sier samtidig at kommisjonen først må få inn alle de pengene som er lovet fra medlemslandene.

Reuters skriver søndag at beregninger viser at det vil kreve opptil 2 billioner euro - eller nesten 16 billioner kroner - å redde Spania og Italia, dersom disse landene skulle havne i samme uføre som Hellas.

Ber EU-sjefene tråkke til

Samtidig som EU jobber med å styrke stabiliseringsfondet, øker presset på EU-toppene fra ledere i andre land og regioner.

USAs finansminister Timothy Geithner gjentar i helgen oppfordringen til EU om å rydde skikkelig i eget hus.

- Trusselen om mislighold av statsgjeld, panikk i bankesktoren og den generelle risikoen for en finansiell katastrofe må nå ryddes av veien, sier Geithner ifølge Reuters.

Lenger syd fra, i Brasil, kommer den samme oppfordringen og med dertil hørende råd.

- Brasils tidligere erfaringer viser at man må angripe problemet resolutt. Jo lengre tid som går, jo høyere blir prisen som må betales og jo mer sprer problemet seg. Man må gå til verks med en overveldende styrke, sier landets sentralbanksjef Alexandre Tombini.

Svalestup på børsene

Denne uken endte verdens viktigste aksjeindeks Dow Jones Industrial Avarage ned 6,4 prosent, noe som gjør uken til den verste siden høsten 2008.

På verdensmarkedene for råvarer faller også prisene markant, i tråd med at forveningene til den fremtidig økonomiske veksten skrus ned.

Også i Oslo har det gått bratt utforbakke de siste dagene.

Episentret for all denne finansielle uroen er gjeldsproblemene i Hellas, og frykten for at landet skal gå konkurs og trekke andre land med seg i fallet.

Uenighet i EU

Selv om finansmarkedene raser utforbakke, har det ikke lykkes EU-landene å komme opp med den etterlengtede resolutte løsningen på problemet.

Også i helgen har det innad i EU boblet uenighet til overflaten.

Mens EU-kommisær Rehn jobber med å få på plass et sterkere redningsfond, uttrykkes det skepsis fra tyske politikere.

- Vi kan ikke sette opp løsninger som inviterer til en gratis lunsj, sier Patrrick Honohan, som representerer tyske interesser overfor den europeiske sentralbanken ECB.

Les også:

Publisert: