Budsjettforhandlingene i kritisk fase

Kristelig Folkeparti så seg torsdag nødt til å sammenkalle stortingsgruppa til hastemøte for å diskutere budsjettforhandlingene.

DET HASTER: – Jeg syns det haster å få på plass et godt budsjett, sa Kjell Ingolf Ropstad, før han skyndte seg inn på KrFs partikontor torsdag. Her passerer han et maleri av Lars Korvald.

Vidar Ruud
Publisert:Møtet startet klokka 13.30 på KrFs partikontor, altså ikke på Stortinget. Møtet ble innkalt på kort varsel.

– Det er godt med litt frisk luft, sa finanspolitisk talsmann Hans Olav Syversen med et lite smil da han hastet ut av partiets kontorer på Stortinget like før møtestart.

Kommunikasjonsrådgiver Gunnhild Sørås svarte slik på spørsmålet om hvorfor representantene måtte ta turen til partikontoret:

– Vi hadde behov for å komme oss litt bort.

Gruppemøtene holdes vanligvis i det såkalte komitéhuset som er en del av Stortinget.

Kritisk

Stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad bekrefter at situasjonen er kritisk.

– Det har den vel vært et par dager nå. Vi hadde vel ventet å få et resultat på plass for ganske lenge siden. Jeg syns det haster å få på plass et godt budsjett, sa han før han gikk inn på møtet.

Han avviser imidlertid at det ligger dramatikk i at gruppen ble innkalt, men konstaterer at de trenger å diskutere status.

Et varslet forhandlingsmøte mellom KrF, Venstre og regjeringspartiene Høyre og Frp klokka 12 ble utsatt på ubestemt tid. Men det ligger an til et nytt forhandlingsmøte i løpet dagen, ifølge Sørås.

Partileder Knut Arild Hareide hadde hatt en sen morgen hjemme. Han hadde ikke vært innom kontoret sitt på Stortinget, der en skokk journalister ventet på ham, men ifølge Sørås hadde han vært en tur innom Stortinget før gruppemøtet.

Misfornøyd

Etter det NTB erfarer var KrF misfornøyd med inndekningsforslagene fra regjeringspartiene etter det andre møtet mellom de parlamentariske lederne onsdag kveld.

Mens sentrumskollega Trine Skei Grande (V), samt Trond Helleland (H) og Harald T. Nesvik (Frp) tok seg tid til å snakke med pressen onsdag kveld, ville verken Hareide eller hans finanspolitiske talsmann svare på spørsmål, der de strøk forbi pressekorpset.

– Vi har fått noe å tenke på, var Hareides korte beskjed.

Syversen avviste torsdag morgen at partiet sitter og venter på at regjeringspartiene skal komme med en «plastpose med penger».

– Vi har inndekkinger. Vi ber ikke om at budsjettet skal ese ut, sier Syversen når han får nok et spørsmål om hvorvidt han venter mer penger på bordet.

I stedet trakk han nok en gang fram profilen på budsjettet.

Les også:

Budsjettmøtet er utsattNy runde med knallhard tautrekking om budsjettNy rekordmåling for Ap