Syriza klarer ikke flertall alene
Syriza vant valget i Hellas, men manglet to mandater for å danne flertall i nasjonalforsamlingen. Dermed må partileder Alexis Tsipras finne en koalisjonspartner.
Til jublende tilhengere lovte en storfornøyd Tsipras sent søndag kveld at fem år med ydmykelse og lidelser påført grekerne av internasjonale kreditorer nå er over.
– Hellas legger bak seg katastrofal sparepolitikk, Hellas legger bak seg frykt og autoritære holdninger, vi legger bak oss fem år med ydmykelser og lidelse, sa han til tusener av tilhengere som hadde samlet seg i Aten.
Partiet fikk 36,4 prosent av stemmene – en solid oppgang fra 26,9 prosent ved forrige valg. Det gir Syriza 149 av nasjonalforsamlingens 300 mandater – 2 unna å flertall.
Tre dagers frist
Nå har Tsipras tre dager på seg til å finne en koalisjonspartner om han skal klare å danne regjering. Allerede mandag starter sonderingene, når Tsipras møter det lille høyrepopulistiske partiet Uavhengige grekere. Partiet er i liket med Syriza imot kriseavtalen med EU.
Foruten Uavhengige grekere, kan Syriza ha nok til felles med det nydannede proeuropeiske sentrumspartiet To Potami, som framstiller seg selv som den sunne fornuftens parti.
To Potami-leder Stavros Theodorakis er enig med Syriza i at den enorme utenlandsgjelda må reforhandles, men ikke dersom det setter medlemskapet i eurosonen i fare. To Potami er på fjerdeplass med 6,1 prosent og 17 mandater.
Partiet som ligger nærmest Syriza på den politiske aksen, kommunistpartiet KKE, har gjort det klart at de ikke ønsker et regjeringssamarbeid med Syriza. KKE er i utgangspunktet imot gresk medlemskap i EU, noe Tsipras ikke er.
Slitne og lei
Syrizas seier kommer etter en lang tid med misnøye over EU, IMF og Den europeiske sentralbankens (ESB) kuttpolitikk overfor landet. Partiet gikk til valg på delvis å reforhandle og delvis slette Hellas' gjeld til troikaen som Hellas har fått 240 milliarder euro i kriselån fra i bytte mot drastiske reformer og nedskjæringer.
Den sittende konservative statsministeren Antonis Samaras, som leder Nytt demokrati, har i likhet med EU-ledere advart mot hva som vil skje hvis Hellas ikke holder seg til gjeldsavtalen. Men advarslene gjorde ikke inntrykk på velgerne, og Samaras måtte søndag kveld innrømme nederlag og gratulere Tsipras med seieren.
Nytt demokrati fikk 27,8 prosent av stemmene (129 mandater), mens Gyllen Daggry fikk 6,3 prosent (18 mandater).
Tsipras lover at Hellas skal beholde euroen og har den siste tiden tonet ned noe av den skarpe retorikken han er kjent for.
Men han krever fortsatt at de strengeste innstrammingstiltakene må bort, det vil si at minimumslønnen må opp, strømpriser må ned for fattige familier, eiendomsskatten må ned og kutt i pensjoner og lønninger til offentlig ansatte må reverseres.