Fri Khodorkovskij dro til Tyskland

Etter løslatelsen satte Mikhail Khodorkovskij seg på et fly til Tyskland. Det knytter seg stor spenning til om den tidligere oljemagnaten vil gå inn i russisk politikk.

FRI MANN: Mikhail B. Khodorkovskij, tidligere toppsjef i Yukos, ble nettopp benådet av Russlands president Vladimir Putin. Khodorkovskij dro rett til Tyskland.
Publisert: Publisert:

Russlands president Vladimir Putin undertegnet papirene om benådning fredag. Kort tid etter ble Khodorkovskij sluppet ut av fangeleiren i Segezja i Karelen. Deretter reiste han til Tysklands hovedstad Berlin.

– Det har ikke sunket inn ennå, sa Khodorkovskijs 79 år gamle mor Marina med skjelvende stemme da hun mottok nyheten om løslatelsen.

Les også

Khodorkovskij løslatt og på vei hjem

Hun er fortsatt i Moskva, men sier hun er rede til å forlate landet for å treffe sønnen. Nettopp hennes tilstand ble fremhevet av Putin da han kunngjorde benådningen torsdag.

BENÅDET: Russlands president Vladimir Putin.

Løslatelsen av Khodorkovskij er en del av et storstilt amnesti i forbindelse med feiringen av den russiske grunnlovens 20-årsjubileum.

– Fra skurk til offer

Det er uklart hva Khodorkovskij vil bruke friheten til, men det blir spennende å se om han vil forsøke å ta en politisk rolle, mener Russland-forsker Helge Blakkisrud.

– Han har gjennomgått en slags metamorfose mens han har sittet inne. Han startet opp med å være mest kjent for sine hensynsløse forretningsmetoder. Men så har han blitt et symbol på selektiv lovanvendelse og de undertrykkende aspektene ved Putins regime og fått et helt annet image, sier han til NTB.

Les også

Putin benåder fengslet olje-oligark

NUPI-forskeren er usikker på hvilke muligheter den tidligere oljemilliardæren har for å gjøre politisk karriere – om han skulle ønske det.

– Dagens Russland er et «selektivt» demokrati som tillater enkelte opposisjonspolitikere å stille til valg og til og med vinne. Men fra å slippe Khodorkovskij ut til å la ham engasjere seg politisk, enten direkte som kandidat eller gjennom politiske partier, tror jeg det er et godt stykke, sier Blakkisrud.

Falt i unåde

Khodorkovskij skapte seg en formue da han etablerte oljeselskapet Yukos på 1990-tallet, og var en av Russlands rikeste personer.

Les også

Russiske demonstranter krever omvalg

Verdiene i Yukos ble etter hvert overtatt at russiske statsselskaper, blant dem Rosneft. Fredag uttalte selskapets toppsjef Igor Setsjin, en nær alliert av Putin, at han ikke frykter rettslige skritt fra den tidligere Yukos-eieren, skriver Reuters.

OGSÅ FRIGITT: Maria Alyokhina (til venstre) og Nadezhda Tolokonnikova fra punkbandet Pussy Riot.

Khodorkovskij falt i unåde hos Putin etter å ha gitt økonomisk støtte til russiske opposisjonelle. I 2003 ble han pågrepet og stilt for retten tiltalt for skatteunndragelser og økonomisk kriminalitet. I 2005 ble han dømt til ni års fengsel.

Khodorkovskij mener selv dommen mot ham var politisk motivert.

I forkant av OL

Tysklands statsminister Angela Merkel sier hun er glad for benådningen.

Pressevakt Frode O. Andersen i Utenriksdepartementet beskriver benådningen som positiv.

– Khodorkovskij-saken har gjennom flere år gitt grunn til bekymring over ivaretakelsen av grunnleggende rettssikkerhetsgarantier, sier han til NTB.

Les også

Medvedev vil granske Yukos-dom

Også de to medlemmene av punkebandet Pussy Riot, som er dømt til to års fengsel for å ha kritisert Putin, er benådet. Det samme er de 30 utenlandske og russiske Greenpeace-aktivistene som siden september har vært siktet for pøbelvirksomhet etter en aksjon mot en russisk oljeplattform i Arktis.

Putin kunngjorde også benådning av alle de opposisjonelle aktivistene som ble fengslet etter en demonstrasjon i Moskva i mai i fjor.

Analytikere peker på at benådningene er et tegn på at Putin ikke ønsker negativ oppmerksomhet rundt alle disse høyt profilerte fangene i forkant av Sotsji-OL i februar.

Publisert: