Renterådet: Hold deg til planen, Olsen!

E24s renteråd mener Norges Bank bør holde styringsrenten i ro på 1,5 prosent.

E24S RENTERÅD: Rådet består av senior porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand, seniorøkonom i Handelsbanken, Kari Due-Andresen, sjefstrateg i SEB, Erica Blomgren, og sjeføkonom i Eika-gruppen, Jan L. Andreassen.
  • Kristin Norli
Publisert:

Torsdag klokken 10 får markedet vite om Norges sentralbank mener det er nødvendig å endre på pengepolitikken og styringsrenten i Norges Bank.

Flertallet i E24s renteråd, som består av fire av de fremste økonomiske ekspertene i Norge, råder sentralbanksjef Øystein Olsen til å holde renten uendret.

Sjefstrateg i SEB, Erica Blomgren, senior porteføljeforvalter i Storebrand, Olav Chen, og seniorøkonom i Handelsbanken, Kari Due-Andresen, mener alle at Olsen bør la renten stå på 1,5 prosent.

Sjeføkonom i Eika-gruppen, Jan Ludvig Andreassen, mener på sin side at Olsen burde dra til med et saftig rentekutt og sette styringsrenten ned til 1 prosent.

Les Renterådets fullstendige råd til Norges Bank her

Is i magen

Torsdagens rentebeslutning og pressekonferanse i Norges Bank kan du følge direkte på E24 fra morgenen av.

Handelsbankens Marius Hov stiller i nettmøte etter pressekonferansen, send inn dine spørsmål allerede nå.

På torsdag legges det ikke frem noen rapport med en ny og fullstendig vurdering av situasjonen i norsk økonomi (Norges Bank lager fire slike Pengepolitiske rapporter i året - neste kommer i desember).

Det blir heller ikke lagt frem noen ny rentebane på møtet. Rentebanen er Norges Banks anslag for hvordan styringsrenten vil bevege seg de neste tre årene.

Slik banen ser ut i dag, skal neste renteøkning komme neste sommer.

Saken forsetter under illustrasjonen

Slik ser rentebanen ut i forrige rapport fra Norges Bank.

Delte meninger om veien videre

Selv om flertallet i Renterådet mener Olsen ikke bør røre renten akkurat nå, er det delte meninger om hvilke vurderinger Norges Bank bør gjøre i tiden som kommer.

Avhengig av hvilke vurderinger sentralbanken gjør seg frem mot desembermøtet, vil det kunne slå ut i vidt forskjellig kursendring for banen i illustrasjonen over.

Normalisering

Erica Blomgren peker på at den norske renten er på et svært lavt nivå, men at dette i hovedsak skyldes at rentene ellers i verden er enda lavere. Fordi norsk økonomi ikke er i noen lignende krise som disse landene opplever, mener Blomgren renten bør opp - tidligere enn varslet.

- Styringsrenten burde heves fra starten av neste år for å bedre speile de innenlandske forholdene, sier Blomgren til E24.

Hun anerkjenner likevel at det er noen piler som peker mot en avdempet fart også i Norge:

- Svakere vekst enn normalt og økede utlånsmarginer peker på sin side at rentehevingen bør skje gradvis, legger hun til.

Olav Chen er også tilhenger av at styringsrenten bør bevege seg opp mot det økonomene kaller «et normalt nivå». De siste årene har flere pekt på at «normalt» vil si 5 prosent.

- Selv om det ikke er full fart i norsk økonomi lenger, er det langt fra noen krisetilstand som rasjonaliserer et kriselavt nivå på renten, sier Chen til E24.

Han mener utviklingen i økonomien etter forrige rentemøte i september har utviklet seg omtrent slik Norges Bank så for seg.

- Fremover bør de etter min mening derfor opprettholde signalet om en sakte rentenormalisering som starter neste sommer, konkluderer Chen.

Les også

Dette kinderegget må Olsen fordøye før torsdagens rentemøteMener regjeringen overser boligkollapsSjefanalytiker: -Trolig ikke renteøkning neste årTallet Norges Bank venter på: - Alle venter noe lavere inflasjon

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Renterådet splittet: Dette bør du gjøre, Olsen

  2. - Norges Bank kan kutte vekstanslaget i to

  3. – Nå må Norges Bank reagere

  4. - Slik bør du svare på Draghi og oljebremsen, Olsen

  5. – Det blir verre