Håp om at Brende skal løse opp i forholdet til Kina

Påtroppende statsminister Erna Solberg henter Børge Brende hjem til posten som utenriksminister i håp om at Norges anspente forhold til Kina kan løses opp, mener flere eksperter.

HAR KONTAKTER I KINA: Mange håper på at Børge Brendes gode kontakter skal gi et bedre forhold til Kina. Her besøker Brende Den himmelske freds plass som miljøvernminister i Bondevik II-regjeringen.
  • NTB
Publisert: Publisert:

Etter at den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo fikk fredsprisen i 2010, har forholdet mellom Norge og Kina vært på frysepunktet.

Søndag meldte både NRK og VG at Brende blir ny utenriksminister i Solberg-regjeringen. Ifølge flere eksperter VG har snakket med, har Brende en bakgrunn som gjør at han kanskje kan bidra til at det anspente forholdet til Kina kan mykes opp.

- Børge Brende har over lengre tid sittet i et unikt forum hvor han har hatt en direkte kontakt med den kinesiske statsministeren. Kineserne verdsetter vennskap og folk de har hatt god kontakt med over tid. Så Brende har et godt utgangspunkt for å løse saken, sier tidligere SV-statsråd Erik Solheim.

Brende har vært direktør og administrerende direktør i World Economic Forum to ganger etter at han fikk permisjon fra Høyres stortingsgruppe i 2007. Da Brende var miljøvernminister i Bondevik II-regjeringen, ble han hentet inn som rådgiver for den kinesiske regjeringen i China Council, et verv han har beholdt lenge etter at han forlot norsk politikk.

- Dersom utenriksministeren har gode relasjoner i toppen av et land, så vil det på alle mulige måter være en fordel – særlig når det gjelder å opprette forbindelsene etter fredspristildelingen, sier direktør Stein Tønnesson ved fredsforskningsinstituttet Prio.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. VG: Frp får landbruk- Spesielt, sier Bondelaget

  2. Børge Brende ønsketsom utenriksminister

  3. Kina: Ny norsk regjeringendrer ingenting

  4. Børge Brende blir president i World Economic Forum

  5. Derfor kan Kina-konflikten bli enklere for Brende