Hellas forlanger gjeldslette i vår

Statsministeren forventer at EU-toppene holder ord.

HODE OVER VANN: Statsminister Antonis Samaras vil har eurosonens hjelp til å få statsgjelden ned.
  • Johann D. Sundberg
Publisert: Publisert:

Den greske statsministeren Antonis Samaras har klare forventninger til landets långivere for det nye året.

I et intervju med avisen Kathimerini søndag gjør han det klart at har regner med at eurosonens ledere holder ord og gir Hellas en ny gjeldssanering i april.

Han regner nemlig med at Eurostat, som er EUs statistikkbyrå, i april kommer til å bekrefte at Hellas klarte å få et såkalt primæroverskudd på statsbudsjettet i 2013.

Les også: Greske folkevalgte vedtok neste års budsjett

Overskudd før renter

Når det er såkalt primæroverskudd på statsbudsjettet innebærer det at inntektene er større enn utgiftene før renter og avdrag på gjeld er regnet med.

Samaras sier i intervjuet at han insisterer på at beslutning om å gi en ny gjeldslette kommer før lokalvalgene i Hellas og valgene til europaparlamentet i mai.

- Hvilken metode som skal brukes for å lette vår gjeldsbyrde kan bestemmes umiddelbart etterpå. Men det overordnede spørsmålet må bli løst i løpet av våren. Jeg tror våre partnere aksepterer dette, sier Samaras.

Statsministeren sier videre at han ikke er villig til å inngå nye avtaler om innsparinger og reformer med EU for å få den gjeldsletten landet trenger.

Siden finanskrisen gikk over til en statsgjeldskrise har Hellas blitt innvilget nødlån med en ramme på 240 milliarder euro fra eurosonen og IMF.

Han mener en ny avtale hverken er i Hellas eller eurosonelandenes interesse.

- Vi ønsker ingen ny avtale fordi det vil medføre nye betingelser og våre långivere ønsker det heller ikke fordi de da må gå til sine nasjonale parlamenter igjen, hvilket ikke er en enkel ting å gjøre, sier Samaras.

Bank-penger

Greske regjeringskilder har tidligere antydet at de kunne tenke seg at den delen av nødlånene som er brukt og som vil bli brukt på å redde greske banker overføres til partnerne i eurosonen.

Dette dreier seg om i størrelsesorden 50 milliarder euro som bankene igjen overfører til andre banker hovedsakelig i eurosonen som har lånt ut pengene.

Bakgrunnen for kravet om gjeldslette er at det er den greske regjeringen langt på vei blitt lovet.

Selv den tyske forbundskansleren Angela Merkel har åpnet for gjeldslette når landet viser at de får orden på økonomien og at landets statsbudsjett har primæroverskudd.

Samaras føler seg nå sikker på at betingelsen for en gjeldslettelse vil bli oppfylt når Eurostat i april kommer med sin dom over det greske statsbudsjettet for 2013.

Har allerede sanert

Det er ikke første gang de siste årene den greske staten får slettet gjeld.

I to omganger i løpet av 2012 ble det greske statsgjelden slanket med godt over 120 milliarder euro.

Det skjedde dels gjennom at private långivere langt på vei ble tvunget til å slette betydelige deler av sine fordringer og dels gjennom at den greske staten ble gjort i stand til å kjøpe statsobligasjoner til kraftig underskudd.

Men gjelden er likevel langt over den årlige verdiskapningen i landet. Dermed blir det svært vanskelig å betjene renter og avdrag selv om landets statsbudsjett har primæroverskudd.

Får den greske staten slettet noe av gjelden sin vil den kunne bruke en større andel av inntektene sine i Hellas noe som vil bidra til å skape økonomisk vekst igjen.

- På vei ut av krisen

Samaras mener uansett at landet nå er på vei ut av den økonomiske krisen.

- De første tegnene på at vi er på vei ut av krisen vil komme i løpet av de første seks månedene i 2014, sier Samaras.

Derfor avfeier han ryktene om at hans koalisjonsregjering som har svak støtte i parlamentet vil skrive ut nyvalg til våren i stedet for å sitte ut valgperioden til 2016.

- Hvorfor skulle vi holde nyvalg når der første tegningen til bedring begynner å vise seg? Hvorfor skulle vi ikke avholde valg som normalt når landet er ute av krisen i 2016?, spør han i intervjuet.

Les også: Gresk regjering overlevde mistillitsforslag

Han mener regjeringens jobb er å trekke landet bort fra katastrofens rand og ikke tillate andre å dytte landet tilbake igjen.

Les også:

Solberg: - Viktig å vise respekt for HellasMoody`s oppgraderer Hellas to hakkArbeidsledigheten synker i EURegjeringen tror på overskudd i Hellas

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Gresk statsgjeld ga kjempegevinst i 2013

  2. Brakseier for Syriza

  3. Seks ting du må vite om Hellas' krise

  4. Slik mener EU at grekerne skal bruke krisepakken

  5. Det blir nyvalg i Hellas