«Et monument over en feilslått penge- og kredittpolitikk»

Sjeføkonom Jan L. Andreassen mener tilbakeslaget i norsk økonomi er selvforskyldt og at det nå er for sent å redde situasjonen med rentekutt alene.

OPPHØRSSALG: - Vi har strammet inn for lenge, mener sjeføkonom Jan L. Andreassen. (Illustrasjon)
  • Johann D. Sundberg
Publisert:

Arbeidsledigheten stiger. Veksten i norsk økonomi var svak i 3. kvartal. Norges Banks regionale nettverk av norske bedrifter viser at veksten har stanset opp.

Boligpriser og detaljhandelen faller.

Alt dette er faktorer som får spåmakerne til å se mørkere på utsiktene for norsk økonomi.

Senest onsdag halverte meglergiganten Nordea Markets sine vekstanslag for norsk økonomi i forhold til det de forventet så sent som i september.

Les også: Halverer vekstanslag for norsk økonomi

- Verre blir det

Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen mener norsk økonomi allerede er i resesjon, hvis man ser bort fra oljevirksomheten.

- Og verre blir det i 4. kvartal, sier han til E24.

Han mener situasjonen er selvforskyldt.

- I sum er dagens lavkonjunktur et monument over en feilslått penge- og kredittpolitikk. Ingen begivenhet i utlandet, ingen force majeure, kan tilskrives dagens tristesse. Norsk økonomi er svak som følge av våre egne valg, sier han.

- Hvem er det som har skylden?

- Det er ikke det viktige nå. Hvis man mener penge- og kredittpolitikken skal dempe svingningene i økonomien, så har vi gjort det motsatte. Vi har strammet inn for lenge, sier han.

Anbefaler kraftig kutt

Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen

Derfor mener han at Norges Bank på rentemøtet torsdag bør senke styringsrenten med 0,5 prosentpoeng til rekordlave 1,0 prosent. Men han tror ikke de gjør det. Han tror ikke Norges Bank kutter med mer enn 0,25 prosent.

- Skulle de kutte med 0,5 prosentpoeng vil det være en veldig stor snuoperasjon for Norges Bank, sier Andreassen.

Dermed plasserer Andreassen langt ute på flanken i sine betraktninger foran torsdagens rentemøte i Norges Banks.

De tre andre medlemmene i E24s renteråd tror ikke på rentekutt fra Norges Bank nå. Men de tror i varierende grad at Norges Bank senker sin rentebane.

Sebs Erica Blomgren og Storebrands Olav Chen tror sentralbanken utsetter renteøkningen som sist ble varslet skulle kommer rundt sommeren neste år.

Kari Due-Andersen i Handelsbanken Capital Markets tror rentebanen blir senket slik at den åpner for et rentekutt i mars.

- Alt håp ute

Andreassens bekymring er at et selv et rentekutt på 0,5 prosentpoeng ikke vil hjelpe.

- For julehandelen i år er alt håp ut, sier han.

Han mener at ingen låntagere, utover de bedriftene som har knyttet sine lånerenter til pengemarkedsrenten, vil få glede av et eventuelt rentekutt fra Norges Bank.

- Vi er nå i en situasjon hvor renteoppgangen kommer av seg selv som følge av de dårlige tidene. Det bankene nå gjør og bør gjøre er å øke rentemarginen på lån til kunder med risiko - det vil i dagens situasjon si alle, sier han.

Derfor mener han nedturen ikke vil stanser før finansminister Siv Jensen tar opp lommeboken og bruker mer oljepenger.

- Norsk økonomi er svak som følge av våre egne valg. Valg som før eller siden må avløses av sterke stimuli: halvering av foliorenta, økt bruk av oljepenger og deregulering av bankene, sier Andreassen.

Krisepakke?

Han håper embetsverket i Finansdepartementet allerede så smått er i gang med å forberede en krisepakke som kan presenteres i løpet av vinteren.

En ting han i alle fall ikke ønsker seg er at Finansdepartementet innfører et krav om at bankene skal bygge opp en motsyklisk kapitalbuffer utover de generelle kravene til egenkapital i bankene.

Det er ventet at Finansdepartementet tar en beslutning om en eventuell buffer innen jul.

Men selv om Norges Bank skulle gi råd om at det blir innført en slik buffer, er det noe Andeassen mener Jensen bør holde seg langt unna.

- Å innføre en motsyklisk kapitalbuffer i dag vil være som om en halt mann skyter seg i det friske benet med en hagle, sier Andreassen.

Les også

Nå kommer boligpris-tallene for novemberOmsetningen faller i norske butikkerNorske bedrifter melder om svakere vekstNorske bedrifter ser mørkt på 2014: Varsler bråstopp for norsk økonomi1.000 flere arbeidsledige i november

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Flere krisetiltak fra Norges Bank: Kutter renten og kapitalbufferen

  2. Tror ikke på rentehopp til jul

  3. Tror tilsynet vil stramme inn banklån

  4. Norges Bank truer med å stramme til før sommeren

  5. Håper Norges Bank børster støv av finanskrisetiltak