Arbeidsinnvandringen fra Sør-Europa øker

Arbeidsinnvandringen til Norge fra Sør-Europa øker. Det var dobbelt så mange personer fra Spania og Hellas som søkte om skattekort i Norge i fjor enn året før.

FLERE FRA SØR: Stadig flere Sør-Europeere kommer til Norge som arbeidsinnvandrere. Her fra en demonstrasjon utenfor EUs sentralbank i Frankfurt i 2011.

Daniel Roland
  • NTB
Publisert: Publisert:

Tall fra Skatteetaten viser at det var stor pågang også fra Italia og Portugal. I alt fikk 4.231 personer fra Hellas, Spania, Portugal og Italia skattekort i Norge for første gang i 2012, skriver Klassekampen.

I alt kom det like over 50.000 innvandrere til Norge i fjor, viser tall fra Skatteetaten.

Fjorårets Nav-statistikk viser at det for første gang var flere personer fra Sør-Europa enn Øst-Europa bortsett fra Polen på informasjonsmøtene for arbeidstakere fra EU og EØS.

Fafo-forsker Jon Erik Dølvik er overrasket over at arbeidsinnvandringen fra Sør-Europa ikke har vært større fram til nå. Han mener den økonomiske situasjonen og stadig økende lønnsforskjeller mellom Norge og Sør-Europa skulle tilsi et høyere tall.

Han mener en masseinnvandring til Norge fra Sør-Europa først og fremst kommer an på hvordan eurokrisen sprer seg.

– Vi ser at arbeidsinnvandringen til Norge har tatt seg sterkt opp etter finanskrisen, og at Norge blir en magnet, som et av få land med vekst i arbeidsplasser og lønn. Danmark er for eksempel i en helt annen situasjon enn oss, og det gjør Norge mer attraktivt, sier Dølvik.

Les også

Frp børster støv av innvandringsregnskapSV-ungdommen slakter forslag om fri arbeidsinnvandringØnsker at Norge skal få Europas mest liberale arbeidsinnvandringFlere asylsøkere til NorgeNesten én million har forlatt SpaniaÉn av tre nordmenn: - Jeg er overkvalifisert

Publisert:

Flere artikler

  1. 50.000 utlendinger kom tilNorge for å jobbe i fjor

  2. Produksjonen faller i Europa

  3. SSB om nedgangstidene i Europa:- Dette er ikke over

  4. Annonsørinnhold

  5. Frykter Norge ikke kangi nok jobbertil innvandrerne

  6. - Eksepsjonelt høy ungdomsledighet i flere eurosone-land