Romney i hardtrening foran debatt

Mitt Romney satser på en offensiv snuoperasjon når han møter Barack Obama til duell. Enkelte mener debatten betyr vinn eller forsvinn for republikaneren.

OBAMA-DRILL MED ROLLESPILL: De siste dagene har Romney øvd seg til den første av de tre presidentdebattene ved hjelp av rollespill. Debatten vil dreie seg om innenrikspolitikk. Bildet viser Romney tale til en forsamling i september.
Publisert:

Romney er under hardt press og bør ifølge eksperter helst vinne presidentdebatten onsdag (natt til torsdag norsk tid). Duellen i Denver i vippestaten Colorado handler om innenrikspolitikk og er den første av tre presidentdebatter før valget 6. november.

Den kan bli Romneys mulighet til å snu en valgkamp som kritikere mener har vært preget av tabbe etter tabbe, og som selv hans egen visepresidentkandidat Paul Ryan innrømmer ikke har vært helt på høyden.

Enkelte mener at den første debatten er så viktig at den vil være avgjørende for om Romney vil kunne vinne valget. Etter å ha ligger etter Obama på meningsmålingene i lang tid, både nasjonalt og i viktige vippestater, begynner han å få dårlig tid.

Samtidig er Obamas ledelse fortsatt såpass liten at Romney med en god valginnspurt fortsatt kan ta ledelsen.

Rollespill

De siste dagene har Romney øvd seg til debatten ved hjelp av rollespill. Den republikanske senatoren Rob Portman har spilt Obama og drillet Romney i hvordan han skal svare på Obamas kritikk.

Romney sier selv at han ikke gruer seg til onsdagens dyst. I motsetning til Obama har han fersk erfaring fra slike debatter etter den republikanske nominasjonsprosessen tidligere i år. Da var det nettopp under debattene at Romney greide å markere seg og få overtaket på sine rivaler.

LES OGSÅ: Romney forsikrer at han bryr seg om arbeidsløse

For Obama er det fire år siden sist. I tillegg har han ikke hatt like god tid til å forberede seg som Romney på grunn av den løpende politikken og uroen som en islam-kritisk film har utløst i muslimske land, sier kilder i Obamas valgkampapparat.

Demper forventninger

På forhånd har Obama sagt at han heller vil konsentrere seg om innhold enn retoriske poenger. Han har også forsøkt å fremstille seg selv som en middelmådig debattant.

– Guvernør Romney er en god debattant, jeg er bare ok, sa han på et valgmøte utenfor Las Vegas søndag.

Stephanie Cutter, nestleder i Obamas valgkampapparat, ser også ut til å ville dempe forventningene ved å understreke at det som regel er utfordreren som vinner den første debatten.

LES OGSÅ: Obama har ikke vært så populær siden Osama

– De får et løft bare ved å stå på scenen sammen med presidenten, sier hun til TV-kanalen NBC.

Romneys leir forsøker også å skru ned forventningene. Det er ikke slik at valgkampen står og faller som følge av en enkelt debatt, fremholder visepresidentkandidat Ryan overfor Fox News. Han omtaler Obama som en svært talentfull taler, som er langt mer vant til å stå på den nasjonale scenen enn Romney.

Økonomi

Onsdagens debatt vil handle om temaer som skatt, statsgjeld, fattigdom, Obamas helsereform og ikke minst arbeidsløshet. De politiske forskjellene mellom de to kandidatene vil trolig tre tydelig fram.

Det er ventet at Romney vil forsøke å få Obama til å fremstå en mann som snakker med store ord, men som knapt har greid å innfri noen valgløfter, og som han derfor mener ikke er i stand til å få fart på økonomien.

LES OGSÅ: Stadig flere amerikanere gir opp jakten på jobb

Obama vil på sin side neppe la anledningen gå fra seg til å minne Romney om at han er en styrtrik forretningsmann, som tidligere har uttalt at 47 prosent av amerikanske velgere ikke greier å ta ansvar for eget liv.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no