Sjeføkonomer ber regjeringen skru til oljepengekrana

Flere sjeføkonomer frykter at finansminister Siv Jensen (Frp) vil legge opp til for høy oljepengebruk i neste års statsbudsjett.

VIL HA NEDTRAPPING: Harald Magnus Andreassen mener oljepengebruken må dempes.

Foto: Trond Solberg VG
  • NTB
Publisert:

Økonomer Dagens Næringsliv har vært i kontakt med tror oljepengebruken i budsjettet vil ligge på i underkant av 3 prosent av Oljefondets verdi. De advarer om at dette i tilfellet er litt for høyt.

– Jeg mener vi burde ligget lavere. Vi burde bruke enda mindre oljepenger, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets.

– Oljefondet har steget mye i verdi de siste årene takket være høy avkastning på finansmarkedene og fallet i kronekursen. Vi kan ikke legge til grunn at dette vil vare i evig tid. Når økonomien nå samtidig kommer seg, burde overføringene fra fondet ha vært lavere, mener han.

Andreassen håper regjeringen vil øke oljepengebruken til 230 milliarder kroner i 2018. Dette vil være en oppgang på 9 milliarder kroner, fra 221 milliarder kroner i år, ifølge revidert nasjonalbudsjett.

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets tror oljepengebruken i budsjettet øker med 13 milliarder kroner, til 234 milliarder kroner. Haugland venter at dette utgjør om lag 3 prosent av Oljefondets verdi.

Oljepengebruken utgjør i underkant av 3 prosent av Oljefondets verdi, mot 2,9 prosent i år.

Les også

– Nå brytes trendene

Les også

Godt tegn for statsfinansene: Tapper mindre fra Oljefondet

Les også

Solberg advarer mot tøffere tider

Flere artikler

  1. Økonomer tror ikke krisebudsjettet holder: – Kommer til å sprenges

  2. Advarer om denne statsbudsjett-grafen

  3. Venter at regjeringen vil bruke mer enn «taket» av Oljefondets verdi

  4. Annonsørinnhold

  5. Jensen forsvarer oljepengebruk

  6. Frykter innstramming hvis Oljefondets verdi faller