WEF frykter periode med «intensivert risiko»

Ekstremvær og naturkatastrofer er de globale risikoene som har høyest sannsynlighet for å forekomme i 2018, ifølge rapport fra Verdens økonomiske forum.

Naturkatastrofer og ekstremvær topper listen over risiko for verden i 2018. Her slår lynet ned i Golden Gate Bridge i San Francisco.

Foto: Josh Edelson AFP
 • David Bach
Publisert:

Den globale risikorapporten for 2018 offentliggjøres av Verdens økonomiske forum (WEF) i dag, og på topplisten av overhengende farer er det miljø- og klima som dominerer i år, melder WEF.

Rapporten inneholder to topp fem-rangeringer, etter henholdsvis sannsynlighet og innvirkning. Ekstremvær, naturkatastrofer og manglende tilpasning til klimaforandringer figurerer på listen over både sannsynlighet og innvirkning for første gang.

– Den økende økonomiske oppturen gir oss en mulighet som vi ikke har råd til å kaste bort, til å takle de bruddene som vi har latt svekke verdens institusjoner, samfunn og klima, uttaler leder Klaus Schwab for WEF i en pressemelding.

– Vi må ta risikoen for en global systemkollaps alvorlig. Sammen har vi ressursene og den vitenskapelige og teknologiske kunnskapen til å hindre dette. Fremfor alt er utfordringen å finne viljen og drivkraften til å jobbe sammen for den felles fremtid, legger han til.

Mener risikoen intensiveres

Oppunder 1.000 eksperter og beslutningstagere verden rundt har blitt spurt om sine syn på de mest betydelige farene som truer verden i dag, og samlet viser de en stor økning av responser som frykter en «intensivering av risikoer» i 2018.

Nesten 80 prosent sier risikoen for at stormakter blir involvert i krig i år er høyere enn den var i fjor.

Saken fortsetter under bildet.

ADVARER: Grunnlegger og styreleder Klaus Schwab i Verdens økonomiske forum (WEF) mener verdens ledere må gripe muligheten til å hindre at globale systemer bryter sammen. Her avbildet i Genève tirsdag denne uken.

Foto: Pierre Albouy Reuters / NTB scanpix

«Da vi spurte nærmere 1000 respondenter om deres syn på hvilken vei risikoen går i 2018, pekte 59 prosent av svarene på en intensivering av risiko, sammenlignet med 7 prosent som antydet minkende risiko», skriver WEH.

Les også

World Economic Forum: Norge presterer best i verden

Ekspertene har ifølge CNBC blitt bedt om å rangere 30 globale risikomomenter etter sannsynlighet (likelihood) og innvirkning (impact). Hendelser knyttet til ekstremvær topper listen over sannsynlighet, som i fjor, og rangeres som nummer to i innvirkning, etter den selvforklarende trusselen fra masseødeleggelsesvåpen.

«For lite og for sent»

Massemigrasjon toppet listen etter sannsynlighet i 2016, måtte vike for ekstremvær i fjor og er helt ute av listen i år, viser den samme rapporten. Den raskest stigende risikoen er faren for cyberangrep. Likevel er det klimaet som dominerer i år.

– Klimarelaterte risikoer, sammen med en økende sårbarhet for andre risikoer, er nå en alvorlig trussel for grunnlaget for det meste av våre felles goder. Dessverre ser vi for tiden en «for lite og for sent»-respons fra myndigheter og organisasjoner overfor viktige trender som klimaforandringer, sier Alison Martin i Zürich Insurance Group i en kommentar til rapporten.

Les også

Børge Brende blir president i World Economic Forum

Det årlige toppmøtet i Verdens økonomiske forum begynner i Davos i Sveits 23. januar. Statsminister Erna Solberg er utnevnt som en av syv møteledere for de rundt 3000 gjestene som er ventet. USAs president Donald Trump blir den første amerikanske presidenten som reiser til møtet i Davos siden Bill Clinton deltok i 2000, skriver NTB.

Topp fem globale risikomomenter etter sannsynlighet

1. Hendelser i forbindelse med ekstremvær

2. Naturkatastrofer

3. Dataangrep

4. Datasvindel eller tyverier

5. Manglende skadebegrensning eller tilpassing til klimaforandringer

Topp fem globale risikomomenter etter innvirkning

1. Masseødeleggelsesvåpen

2. Hendelser i forbindelse med ekstremvær

3. Naturkatastrofer

4. Manglende skadebegrensning eller tilpassing til klimaforandringer

5. Vannmangel

Les også

– Globalisering ikke skyld i verdens problemer

Les også

– Ingen grunn til å hvile på laurbærene

Les også

Slik kan Oljefondet tjene på sol og vind

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Fem på fredag: Kostbare katastrofer

 2. Betalt innhold

  Toppledere mener klimaendringene utgjør størst risiko

 3. World Economic Forum: Global maktkamp er «superrisikoen» i klimautfordringene

 4. Annonsørinnhold

 5. – Norske ledere mister mange muligheter

 6. Betalt innhold

  Fem på fredag: - Blir 2020 klimarisiko-året?