- De fatter vedtak de ikke vet kostnaden av

STORTINGET (E24): Frp mener opposisjonen har sagt ja til noe de ikke vet konsekvensene av, når de nå krever full elektrifisering av Utsira-høyden fra første fase.

VET IKKE HVA DE SIER JA TIL: Stortingsrepresentant Gjermund Hagesæter (Frp) mener opposisjonen gambler med skattebetalernes penger.
Publisert:

- Jeg synes det er en uryddig prosess, sier Gjermund Hagesæter, finanspolitiker i Stortinget fra Frp, til E24.

- Her går man inn å fatter et vedtak på noe man ikke vet kostnaden av. Da kan vi risikere at skattebetalerne får nye og uforutsigbare kostnader. Jeg mener dette virker mer som symbolpolitikk, sier Hagesæter til E24, etter dagens pressekonferanse i Vandrehallen på Stortinget.

Der gikk en samlet opposisjon, inkludert regjeringens støttepartier Venstre og KrF, ut med krav om full elektrifisering av Utsira-høyden fra fase én.

Statoil har foreløpig bare lagt opp til elektrifisering av Johan Sverdrup-feltet i fase én. De andre feltene på Utsira-høyden, Gina Krog, Edvard Grieg og Ivar Aasen, er kommet lenger i utbyggingsprosessen og er betraktelig mindre enn Sverdrup.

I tillegg til Statoil er blant annet oljeselskapene Lundin og Det norske tungt inne på eiersiden i feltene på Utsirahøyden.

V, KrF, Arbeiderpartiet, SV, Miljøpartiet De Grønne og Senterpartiet vil sammen ha flertall for forslaget.

Les også

- Krever full elektrifisering av Utsira-høyden

Kravet betyr at alle fire olje- og gassfeltene på Utsira-høyden skal forsynes med ren kraft fra land.

SKUFFET: Gjermund Hagesæter (Frp).

Hagsæter tar opposisjonens utspill til etterretning, men sier en vanlig politisk behandling hadde vært best.

- Jeg frykter først og fremst at dette vil skape frykt om forutsigbarheten i rammebetingelsene som gjelder på norsk sokkel. Er dette måten man skal stille nye krav på, spør Hagesæter retorisk - og kaller det hele «et politisk spill».

Hvor dyrt blir det?

Til grunn for de politiske diskusjonene om Utsira ligger enorme sprik i kostnadsanslagene for en elektrifisering. Tiltakskostnadene har variert fra 2.000 kroner per tonn i reduserte CO2-utslipp til 40 kroner.

Hagesæter minner om at oljeindustrien allerede må ut med 450 kroner per tonn CO2

- Hadde tiltaket kostet 40 kroner per tonn, ville oljeindustrien spart 410 kroner tonnet ved å gjøre dette. Oljeselskapene er jo ikke dumme, så hadde det kostet 40 kroner ville jo dette løst seg, sier Hagesæter.

Les også

- De har forskuttert behandlingen. Det beklager vi

- Vil ha mer kunnskap

- Dere ville heller ventet til utbygginsplanen blir lagt frem etter nyttår før dere bestemte dere?

- Vi mener at det å ha mest mulig kunnskap før man fatter slike beslutninger er viktig. Her vet vi ikke hva man forpliktelser seg til ennå, sier han til E24.

- Rokker man ved forutsigbarheten når de andre feltene allerede er godkjent?

- Ja, man rokker ved forutsigbarheten. Norge har vært kjent for stabiliteten og nå endrer man på dette. Jeg er redd for at dette kan påvirke viljen til å investere i Norge, og det vil være veldig uheldig.

- Jeg tror alle har et felles mål om å kutte CO2, men måten det skjer på ser mer ut som et spill enn et reelt ønske om å kutte, mener Frp-representanten.

Glad miljøbevegelse

Miljøbevegelsen var ikke uventet meget fornøyd med dagens uttalelse fra opposisjonen.

FORNØYD: Kari Elisabeth Kaski, nestleder i Zero.

- Dette er en sak vi har jobbet for siden 2011, sier Kari Elisabeth Kaski i Zero

- Gjør man klimapolitikken en bjørnetjeneste på sikt når man fatter slike beslutninger ad-hoc?

- Jeg tror Stortinget var nødt til å gjøre dette for å hindre flere forsinkelser, sier Kaski, som mener begrunnelsen Stortingsflertallet har gitt var god.

- Hvor mye lettere blir det å nå Klimaforlikets mål i 2020 nå?

- Det gjør det betydelig lettere. Nå er det innen rekkevidde, men det er fortsatt en jobbe å gjøre på flere områder, sier Kaski til E24.

- Det har blitt snakket om at industrien og bilistene ville måtte gjøre mer uten denne Utsira-elektrifiseringen. Sparer denne beslutningen fastlandet for penger?

- Ja, og jeg tror ikke folk lenger vil akseptere at oljeindustrien i praksis øker sine utslipp, mens alle andre må kutte, avslutter Kaski.

Publisert:
Gå til e24.no