Høyeste rentevekst på tre år: - Mange har tapt mye penger

Rentene på statsobligasjoner har steget, og oktober var den verste måneden på over tre år, ifølge DNB Markets.

LONDON BY NIGHT: Rentene på statsobligasjoner har steget, og oktober var den verste måneden på over tre år, ifølge DNB Markets. Brexit og utviklingen i Storbritannia har vært blant driverne.

Foto: Colourbox
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

– Vi har sett store bevegelser, sier valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets til E24.

I Storbritannia steg renten på statsobligasjoner med ti års løpetid med 0,5 prosentpoeng i oktober, i Tyskland steg den med 0,29 prosentpoeng, i USA med 0,23 prosentpoeng, og rentene i Japan steg også marginalt, ifølge DNB Markets.

– Særlig med oppgangen i Storbritannia er det mange som har tapt mye penger. Når rentene på statspapirer stiger, så faller verdien, sier Østnor.

Nervøse markeder

Les også

Sjeføkonom etter heftig renteuke: – Sentralbankene er ferdig

Forrige gang rentene steg like mye på en måned som i oktober var våren 2013, da USAs daværende sentralbanksjef Ben Bernanke signaliserte at banken ville avslutte kjøpene av verdipapirer, ifølge Østnor.

Dette får konsekvenser både for investorer som har kjøpt disse papirene, og for globale markeder som allerede venter nervøst på hva sentralbankene i USA, Europa og Japan vil gjøre etter en lengre periode med tiltak for å stimulere økonomien, ifølge DNB Markets.

– Når prisen på noe faller, er det en del som taper penger. Det andre er at det skaper en usikkerhet. Man har levd i et marked som med noen unntak har vært enveiskjøring i flere år, sier Østnor.

UVANT ØKNING: - Man har levd i et marked som med noen unntak har vært enveiskjøring i flere år, sier valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets.

Foto: Javad Parsa

Derfor stiger det

Dette er noen av de viktigste driverne at rentene på statspapirer steg i oktober, ifølge Østnor:

 • Forventninger om høyere inflasjon i USA og Europa
 • Forventninger om ytterligere renteheving i USA
 • Forventninger om at stimulansen fra sentralbanker er i ferd med å avsluttes

Tror det fortsetter

Sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management sier at korreksjonen i markedet denne gang er bedre begrunnet enn en lignende korreksjon i mai i fjor.

– Jeg er ikke så overrasket av at det skjer nå, sier han til E24.

Verdensøkonomien ser ganske annerledes ut enn for bare et halvt år siden, sier han. Investorene ser tegn til høyere global vekst og til at inflasjonen virker å være på vei opp.

Markedene forventer derfor at den europeiske sentralbanken etter hvert vil trappe ned sine kjøp av verdipapirer slik den amerikanske gjorde for to år siden, og en del investorer ønsker kanskje å kvitte seg med statsobligasjoner allerede nå, sier han.

– Det er mer fundamentale grunner til denne økningen enn tidligere korreksjoner, så jeg tror det kan fortsette litt til, sier Wilhelmsen, som tar forbehold om den politiske risikoen knyttet til presidentvalget i USA neste tirsdag.

Les også

Kinesiske PMI-tall slo forventningene

– Vinner Trump vil nok den umiddelbare reaksjonen være at rentene faller, og mest sannsynlig får du en aksjenedgang og flukt til trygge eiendeler som statsobligasjoner, sier Wilhelmsen.

Ikke evighetsmaskin

Pengepolitikken globalt har aldri vært mer ekspansiv enn nå, og sentralbankene har aldri gjort mer kvantitative lettelser samlet sett enn de gjør nå, sier Magne Østnor.

Investorer prøver nå å forutse neste steg i pengepolitikken og tilpasse seg til det, akkurat som i 2013 da USAs sentralbank varslet at den ville trappe ned sine lettelser, sier han.

– Markedet har fått øynene opp for at kvantitative lettelser ikke er en evighetsmaskin, sier Østnor.

– Kan falle igjen

I Storbritannia ligger renten på statspapirer med ti års løpetid på om lag 1,13 prosent, i USA på 1,78 prosent, og i Tyskland på 0,13 prosent, etter at renten der har vært negativ i deler av tredje kvartal.

I Japan ligger renten på papirer med ti års løpetid på minus 0,06 prosent.

DNB Markets tror rentemarkedet kan ha overreagert, og spår at renten kan komme til å falle noe.

– Vi mener det kanskje har gått litt mye, og at det kanskje kommer en korreksjon etter den bevegelsen vi har sett nå. Men det er spørsmålstegn i margen, så ærlig skal vi være. Dersom markedet virkelig mener at nå går vi mot en periode med høyere rente rund baut, da kan ting se annerledes ut, sier Østnor.

Les også

– Sentralbankene er ferdig

Les også

Nordea: En Trump-seier kan gi økonomisk skade langt utenfor USA

Her kan du lese mer om

 1. Rente
 2. Valuta
 3. Bank
 4. Norges Bank
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Alan Greenspan tror prisvekst vil gi renteløft

 2. Frykter rentesjokk kan utløse finansuro

 3. Dette er den store snakkisen etter Draghi-show

 4. Annonsørinnhold

 5. Krisepakke i revers

 6. Draghi har slukt statsgjeld for nesten 10.000 milliarder: - Vil slippe opp for papirer å kjøpe