Norges Bank holder renten uendret

Norges Bank holder styringsrenten uendret på rekordlavt nivå, men sier det fortsatt er litt større sjanse for at renten kuttes enn at den økes neste år.

Publisert:

Dermed forblir renten nok en gang på sitt laveste nivå noensinne på 0,5 prosent.

Der har den hvilt siden forrige rentekutt i mars.

Dette er det femte rentemøtet på rad hvor banken holder styringsrenten uendret.

Nyheten slippes en halvtime før sentralbanksjefens pressekonferanse klokken 10.30. Se Øystein Olsens presentasjon i ruten over.

– Slik vi nå vurderer utsiktene, vil styringsrenten mest sannsynlig bli liggende på dagens nivå den nærmeste tiden, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Avgjørelsen var som ventet av de aller fleste analytikere som følger sentralbanken.

Les også:

Demper veksten

Kronen styrket seg mot euroen på dagens annonsering. En euro kunne kjøpe 8,99 kroner etter kunngjøringen, mot 9,02 kroner like før.

Norges Banks analyser indikerer at renten vil holde seg rundt dagens nivå de neste årene, men banken sier at det er litt større sannsynlighet for at renten settes ned enn opp det nærmeste året.

Sentralbanken sier nå at aktiviteten i norsk økonomi tar seg noe langsommere opp enn ventet i september, da styret mente man var over det verste.

Utsikter til lavere oljeinvesteringer neste år vil dempe veksten, tror Norges Bank.

Bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass la denne uken frem analyser som tydet på en mer langvarig nedgang i investeringene enn tidligere ventet.

Ikke overrasket

Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank1 Markets, er ikke overrasket over Norges Banks beslutning. Han mener det viktigste er hva som skjer med rentene fremover.

– Rentebanen er ikke jekket ned i det hele tatt, den er heller jekket opp i den lange enden, altså fra og med andre kvartal 2019, sier Syed til E24.

– Ettersom de ikke jekker ned rentebanen sin, er det fortsatt sånn at de holder døren på gløtt for et rentekutt, sier han.

Også Nordeas sjefanalytiker Erik Bruce sier at avgjørelsen var ventet, og at det er renteprognosen som er interessant.

– Det var noen argumenter for at den kunne senkes; Svak vekst, lavere oljeinvesteringer, sterkere krone, lavere inflasjon, og høyere pengemarkedsrenter, det var altså argumenter for å senke prognosen, men det valgte altså Norges Bank ikke å gjøre, sier Bruce til E24.

– Grunnen til det er at boligpriser og videre husholdningens gjeld øker for mye, og de er redd for at lave renter skal skape finansiell ubalanse. Det er lagt veldig stor vekt på kraftig boligprisvekst og farene ved lave renter i renteprognosen, sier han.

Finansdepartementet vedtok også torsdag å øke kapitalkravet til bankene, på grunn av faren for høye boligpriser og høy gjeld som kan bidra til finansiell ubalanse.

Høye boligpriser

Sentralbankens styre ser på en rekke faktorer når det setter renten, ikke bare målet om at prisveksten skal ligge rundt 2,5 prosent.

Bekymringen for at kronen skal bli sterkere taler for å holde renten lav, mens en betydelig vekst i boligmarkedet taler for en høyere rente, for å kjøle ned kjøpelysten.

Fra neste år får sentralbanken hjelp av regjeringen til å håndtere bekymringene for boligmarkedet, noe som kan gi noe mer rom for å holde rentene lave.

Onsdag fastsatte regjeringen en ny boliglånsforskrift, og strammet inn bankenes mulighet til å låne ut – særlig i Oslo, hvor boligprisveksten har vært kraftigst.

På landsbasis var boligprisene 12 prosent høyere i september enn ett år tidligere, drevet av kraftig vekst i hovedstaden. Prisene i Oslo steg med 22 prosent.

Men sentralbanken har også andre bekymringer, som at kronen skal bli for sterk, noe som kan bli resultatet hvis renten i Norge er mye høyere enn i utlandet. Mange steder er det nullrenter eller negative renter.

Etter at USAs sentralbank torsdag hevet renten for første gang på ett år, har kronen svekket seg mot dollar og euro. En dollar kan kjøpe 8,60 kroner, mot 8,46 kroner før Federal Reserve-avgjørelsen torsdag kveld.

STÅR FAST: Norges Bank holder renten i ro for femte møte på rad, og får noe mer rom til å holde renten lav nå som regjeringen tar grep for å roe ned et kokende boligmarked. Her poserer sentralbanksjef Øystein Olsen foran Norges nye sedler.

Ønsker svak krone

Kronen er likevel rundt åtte prosent sterkere enn ved årsskiftet, målt mot handelspartnernes valutaer, etter å ha styrket seg betydelig gjennom året.

En økt oljepris kan bidra til å styrke kronen ytterligere, og det ønsker ikke sentralbanken.

En svak krone hjelper bedrifter med inntekter i utenlandsk valuta og utgifter i kroner. En euro handles nå til rundt ni kroner, fra 7,30 kroner da kronen var på sitt sterkeste for fire år siden.

I september gikk Norges Bank langt i å avlyse et ventet rentekutt, i forventningen om at norsk økonomi kan være over den verste kneika.

Dette er endret

Dette er hovedstyrets vurderinger av endringene i norsk økonomi siden forrige pengepolitiske rapport:

  • Aktiviteten i norsk økonomi tar seg noe langsommere opp enn ventet i september
  • Utsikter til lavere oljeinvesteringer vil dempe veksten
  • Veksten hos handelspartnerne har vært litt sterkere enn anslått
  • Uavklart politikk i USA bidrar til økt usikkerhet
  • Prisveksten i utlandet er fortsatt lav, men i flere land har inflasjonsforventningene økt
  • Forventede styringsrenter i utlandet har steget
  • Oljeprisen har økt noe mer enn ventet, etter at en rekke land har avtalt produksjonskutt
  • Kronen er sterkere enn anslått
  • Påslaget i det norske pengemarkedet er lite endret, og ventes å avta langsommere enn ventet
  • Husholdningenes renter ventes å ligge høyere enn anslått
  • Norsk prisvekst er lavere enn anslått
  • Boligprisveksten har økt og er høyere enn ventet
  • Regjeringens oljepengebruk ventes å bli lavere enn anslått i kommende år
Publisert: