Sjeføkonom om USAs sentralbanksjef: – Hun får ikke fullført jobben

Dagens rentebeslutning blir den siste sentralbanksjef Janet Yellen leder. Det vil være en sensasjon om hun ikke forlater sentralbanken med en renteheving, mener økonom.

FORLATER FED: Janet Yellen holder sin siste pressekonferanse som USAs sentralbanksjef torsdag kveld norsk tid. Her snakker hun med amerikanske folkevalgte.
Publisert:

Sentralbanken i USA, Federal Reserve (Fed, presenterer torsdag klokken 20. rentebeslutning.
Det er lite spenning knyttet til selve rentebeslutningen.

«Alle» venter at sentralbanken løfter renten 0,25 prosentpoeng. Bare fire av 94 markedsanalytikere ser for seg uendret rente i USA etter beslutningen, ifølge en undersøkelse gjort av Bloomberg.

«Alt annet enn en heving med 25 punkter til 1,25-1,50 prosent i kveld vil være en sensasjon», skriver valutastrateg Richard Falkenhäll i Seb i makroteamets morgenrapport onsdag.

Første heving på 10 år

Men rentemøtet har også betydning av en annen grunn: Det er sentralbanksjef Janet Yellens siste, etter at president Donald Trump foretrekker at Jerome Powell styrer pengepolitikken i verdens største økonomi. Les mer om Powell her.

Kjetil Olsen, sjeføkonom i Nordea Markets

Yellen tok i sin tid over sentralbanksjefroret etter Ben Bernanke, sentralbanksjefen som innførte svært ekspansive pengepolitiske grep i kjølvannet av finanskrisen.

Yellen har varslet at hun forlater sentralbanken.

– Det har ikke vært en kjedelig periode. Hun hevet jo renten for første gang på 10 år, sier sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets til E24.

– Hun fikk i oppgave å rydde opp i etterkant av de ekstreme tiltakene som var satt inn; komme seg bort fra nullrente og ta ned sentralbankbalansen. Nå er renten nærmere normalen og sentralbankbalansen litt mindre unormal. Men hun får ikke fullført jobben, sier han.

Han beskriver dagens rentebeslutning som «done deal».

Gir Yellen beste karakter

Det ser ut til at Yellen har fått markedet på sin side.

I en undersøkelse utført av Wall Street Journal gir 60 prosent av markedsøkonomene Yellens utøvelse som sentralbanksjef beste karakter.

Les også

Favoritt til å styre USAs sentralbank: Har ikke økonomiutdannelse

30 prosent gir Yellen karakteren B. Åtte prosent gir sentralbanksjefen C, mens to prosent gir henne D.

– Jeg synes Yellen har gjort en god jobb. Når man hører henne på pressekonferansen, virker alt veldig godt fundert og alle sider av saken synes å ha blitt tatt hensyn til. Hun har vært flink til å kommunisere hva Fed tenker, sier Nordeas sjeføkonom.

RENTELØFT: Dersom Janet Yellen og resten av Feds pengepolitiske komité hever renten onsdag kveld, vil Yellen ha hevet renten fem ganger. Her med eurosonens sentralbanksjef, Mario Draghi.

Anslag og rentebane viktig

Selv om selve rentebeslutningen ikke vil vies stor oppmerksomhet i markedet, gitt at hevingen kommer, er det knyttet spenning til særlig to ting:

** Antallet rentehevinger medlemmene i Feds pengepolitiske komité ser for seg neste år.

I september antydet rentebanen tre rentehevinger i 2018, og de aller fleste tror at komiteen fortsatt vil signalisere dette neste år. Olsen i Nordea tror det er større sannsynlighet for at det blir fire enn to hevinger.

Etter dagens ventede heving, har Janet Yellen og Fed hevet rentene fem ganger på to år.

** Anslag for økonomien fremover. Sentralbanken presenterer anslag for både vekst, ledighet og inflasjon.

Særlig sistnevnte har vært en verkebyll. Prisveksten har i år vært lavere enn både sentralbanken og konsensus hadde trodd.

– Det virker som om flere Fed-medlemmer har begynt å uttrykke uro over den lave inflasjonen, og at flere er blitt mer i tvil om at den kommer opp, sier Olsen.

E24 dekker kveldens rentebeslutning i USA.

Publisert: