Utbyttebetalinger kan gi kronesvingninger i mai

Utbyttebetalinger i mai kan gi betydelige svingninger i kronekursen, som i det siste har styrket seg i takt med at markedet åpner for renteheving allerede i juni.

Kronen styrker seg etter hvert som sannsynligheten for nok en renteheving øker. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Analytiker Joakim Bernhardsen i Nordea Markets anbefaler å holde et øye med kronekursen på dager med store utbytteutbetalinger. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

  • Camilla Knudsen
Publisert:

I løpet av de nærmeste månedene skal det utbetales 47 milliarder kroner i utbytte til eierne i de største børsnoterte selskapene i Norge, opp fra rundt 35 milliarder kroner i fjor, anslår Nordea-strateg Joachim Bernhardsen.

Det aller meste forblir i norske kroner, men pengestrømmen til utenlandske investorer er likevel såpass stor at den vil kunne påvirke kronekursen, spesielt på enkelte dager.

Grunnen er at utenlandske investorer som eier norske aksjer og får utbytte i kroner, kan velge om de vil selge kronene for å flytte midlene inn i andre valutaer eller investeringer utenlands.

Datoer å holde øye med

DNB vil betale utbytte på 13,2 milliarder kroner 10. mai, og rundt 5 milliarder av disse går til utenlandske eiere, ifølge Nordea Markets.

– Vi vil holde ekstra godt øye med valutastrømmen rundt DNBs utbytte 10. mai og Equinors utbytte 20. mai, da disse utbytteutdelingene har potensial til å gi midlertidige bevegelser i kronekursen, skriver Bernhardsen i en analyse.

Equinor betaler sitt utbytte i dollar, noe som derimot vil gi en positiv effekt på kronen, ettersom en høy andel norske investorer vil veksle utbyttet inn i kroner.

Totalt sett tror ikke Nordea Markets at utbyttesesongen er en viktig driver for kronen på lengre sikt, men påpeker at de store summene likevel kan gi en volatil valutakurs i denne perioden.

(saken fortsetter etter bildet)

Kilde: Nordea Markets

Høyere sannsynlighet for renteheving i juni

Kronekursen har styrket seg den siste tiden, blant annet etter høyere enn ventet inflasjon i mars og oljeprisoppgang.

Tremåneders pengemarkedsrente (Nibor) steg til 1,40 prosent forrige uke, det høyeste på fire år, med økte forventninger om at Norges Bank vil gå i motsatt retning av både Fed og ESB og heve renten allerede i juni.

– Markedet begynner nå sakte og motvilling å erkjenne at Norges Bank kan heve igjen i juni, skriver Nordea Markets i en analyse.

Les også

Norges Bank varsler to rentehopp til i år – overbeviser ikke markedet

Norges Bank hevet renten for andre gang på syv år i mars til 1,0 prosent. Samtidig varslet sentralbanken nok en heving i løpet av det neste halvåret, med en ørliten sannsynlighetsovervekt i juni.

Den amerikanske sentralbanken (Fed) avblåste derimot ytterligere rentehevinger på sitt marsmøte og den europeiske sentralbanken (ESB) utelukket i forrige uke rentehevinger i 2019. Dermed er det også usikkert hvor langt Norges Bank kan stramme inn, for å unngå en uønsket kronestyrking.

– I en verden der Norges Bank vil sette opp renten alene, vil imidlertid norske renter bli blant de høyeste i G-10 ut i neste år. Det taler for en mer markant styrking fram i tid, mens potensialet er mer begrenset på kort sikt, skriver Nordea.

Renteheving i juni eller september

Sterkere enn ventet norsk inflasjon i mars styrket Nordea Markets i troen på at rentehevingen kommer allerede i juni.

– Denne renteøkningen er ikke priset inn i markedet enda, slik at økende forventninger til juni-økning bør støtte NOK, men trolig må vi nærmere rentemøtet for at dette skal bli en driver, skriver Nordea Markets.

I første omgang tror Nordea styrkingen er begrenset til rundt 9,55 mot euro.

DNB Markets holder fortsatt en knapp på renteheving i september.

– Vi tror kronen vil holde seg rundt dagens nivå i tiden fremover, og styrke seg til 9,50 på tre måneders sikt, sier DNB Markets-økonom Kyrre Aamdal til E24.

Aamdal påpeker at markedet foreløpig ikke priser inn mer enn om lag 40 prosent sannsynlighet for renteoppgang i juni, mens en renteøkning innen september er nesten fullt ut priset inn.

– Vi tror fortsatt at renteøkning i september er mer sannsynlig enn i økning i juni, og synes markedets prising virker rimelig, sier han.

Her kan du lese mer om

  1. Kronekurs

Flere artikler

  1. Norges Bank varsler to rentehopp til i år – overbeviser ikke markedet

  2. Økonomer om Norges Bank: Renten heves på torsdag, men prognosen kuttes

  3. Kronen ofte svakest i desember: Julehandel i Sverige kan bli dyrere jo lenger du venter

  4. Annonsørinnhold

  5. Rentemøtet i Norges Bank: Kan gi hint om neste rentehopp

  6. DNB Markets spår høyere vekst, sterkere krone