E24s renteråd: Dette bør du gjøre, Olsen

Hold styringsrenten i ro denne gangen, er rådet fra økonomene i E24s rentepanel.

RENTEBESLUTNING: Sentralbanksjef Øystein Olsen legger frem hovedstyrets avgjørelse torsdag morgen.
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Når sentralbanksjef Øystein Olsen legger frem rentebeslutningen torsdag venter økonomene at styringsrenten blir liggende på 0,75 prosent.

I september ble renten hevet fra rekordlave 0,5 prosent, den første økningen på flere år.

Og fra sentralbanken har beskjeden vært at renten skal videre opp, men i et gradvis tempo, slik at styringsrenten når to prosent i 2021.

E24 følger rentebeslutningen fra Norges Bank torsdag. Rentebeskjeden kommer klokken 10, mens pressekonferansen starter en halvtime senere.

Bakgrunnen for den varslede renteoppgangen er at norsk økonomi har ristet av seg oljenedturen. Arbeidsledigheten har falt, bedriftene melder om bedre tider, og i oljenæringen ligger det an til vekst i investeringene.

E24-spesial: Dette må du vite om rentemøtet i Norges Bank

Samtidig har husholdningene gjeld økt til rekordnivåer, og internasjonalt er det også usikkerhetsfaktorer.

Les også

Renterådet uenig om norsk økonomi: – Hvis jeg har rett, blir det ingen renteheving

Flere av Norges handelspartnere har sett den økonomiske veksten bremse i år, samtidig som det er usikkerhet om brexit, handelskonflikten mellom USA og Kina, og om oljeprisen som har falt mye i høst.

– Bør holde renten uendret

I E24s renteråd venter økonomene at Norges Bank vil la styringsrenten ligge i ro. De mener også uendret rente er den rette beslutningen denne gangen.

– Norges Bank bør holde renten uendret på dette møtet. Norsk økonomi er inne i en forsiktig oppgangsperiode, men det er fortsatt ikke tegn til store kapasitetsproblemer eller lønns- og prisvekst som er i ferd med å ta av, mener makroøkonom Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets.

Hun peker på at husholdningenes høye gjeld gjør at renteøkninger biter mer enn før, selv om det er usikkerhet om effekten.

– Norges Bank bør derfor ta seg god tid for å se an effekten av renteoppgangen på forbruket.

RENTERÅDET: Fra venstre senior porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand, Erica Blomgren, sjefstrateg i SEB, sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen, makroøkonom Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets og Marius Gonsholt Hov, seniorøkonom i Handelsbanken.

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken mener Norges Bank bør ta seg tid til å se an utviklingen. Med svekket økonomisk vekst internasjonalt er det bare et spørsmål om tid før økonomien bremser her hjemme også, ifølge Hov.

Han mener uroen i finansmarkedene, litt mer bekymring blant husholdningene, et svakere boligmarked enn Norges Bank har ventet, høy gjeldsgrad blant husholdningene, ledig kapasitet i arbeidsmarkedet og moderate lønnsforventninger er grunner til å la renten ligge i ro.

– Vi tror som sagt at Norges Bank vil øke rentene ytterligere noe i 2019. Men etter vårt syn trenger ikke norsk økonomi høyere rente nå.

Les også

Snart slutt på oppkjøpsprogrammet: – ESB sier inflasjonen skal opp, men vi ser det egentlig ikke

Brexit og handelsuro internasjonalt, koblet med tro på moderat lønnsvekst, svakt privat forbruk og boligmarked, er noen av grunnene til at sjeføkonom Jan L. Andreassen mener Norge ikke får noen rentehevinger i overskuelig fremtid.

– Norges Bank bør ta ned rentebanen og så tvil om det kommer noen renteheving i første kvartal neste år. En slik melding vil være et stort skritt i retning av å avlyse rentehevinger i årene 2019-2020, noe som trolig blir påkrevet.

Anbefaler uendret rente nå, men heving i mars

Porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand mener derimot Norges Bank fortsatt skal kommunisere at renten er på vei opp i Norge.

– Selv om det har vært en del markedsuro og fall i renteforventningene internasjonalt, er dette foreløpig ikke noe som bør påvirke Norges Banks rentenormalisering. Veksten i Norge er fortsatt god, med utsikter om videre bedring og fall i arbeidsledigheten.

Les også

Boligprisfall for tredje måned på rad

Hold renten i ro denne gangen, men gi signaler om at den gradvis skal opp, er rådet fra sjefstrateg Erica Blomgren i SEB.

– Norges Bank bør bekrefte neste renteheving i første kvartal 2019, og spesifisere mars som det sannsynlige møtet, mener hun.

Blomgrens argumenter er norsk økonomi er ventet å vokse over trend de kommende årene, samtidig som kapasitetsutnyttelsen er stigende og underliggende inflasjon på målet.

– Det er klart at den nåværende pengepolitiske stimulansen er unødvendig. Norges Bank bør imidlertid holde seg til den forsiktige tilnærmingen og signalisere kun gradvise rentehevinger siden effekten av høyere renter på husholdningene fortsatt er usikker.

Les også

Norges Bank-rapport: Gjeld, boligpriser og næringseiendom er de største risikofaktorene

Les også

Analytiker om vekstrapport: – Renten skal videre opp

Les også

Slik vil hun endre rentesettingen

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Rente
  2. Norges Bank

Flere artikler

  1. Renterådet uenig om norsk økonomi: – Hvis jeg har rett, blir det ingen renteheving

  2. Renterådet tror Olsen lar neste renteheving drøye til mars

  3. Høy usikkerhet og uenighet før Olsens rentebeslutning: – Blir helt sjokkert om de hever renten

  4. Sjefstrateg tror handelskrigen vil bremse Norges Bank

  5. Renterådet: Dette bør du gjøre, Olsen