DNB-Bjerke om boligfrykten: – Vi får flere og flere spørsmål

Etter at de verste bølgene er i ferd med å legge seg etter oljenedturen, har det dukket opp en ny bekymring for norsk økonomi.

KJØLIGERE BOLIGMARKED: Siden toppen har boligprisene i Oslo falt rundt ti prosent.

Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

LONDON (E24): Selv om norsk økonomi er i ferd med å riste av seg oljenedturen har boligbremsen dukket opp som en ny fryktfaktor på radaren til flere analytikere.

Det merker også Norges største bank. På kapitalmarkedsdagen i London forteller DNB-sjef Rune Bjerke at «vi får flere og flere spørsmål om boligmarkedet» fra analytikere og investorer.

– De ser at prisene på boliger faller både i det norske og svenske markedet. Så har de en tendens til å sette et slags likhetstegn mellom det som skjer i Sverige og det som skjer i Norge, uten å se på grunnleggende økonomiske forhold i de to landene, sier Bjerke til E24.

Bakgrunnen er den markante nedkjølingen i boligmarkedet siden våren, som står i skarp kontrast til fjoråret der spesielt Oslo-markedet kokte. Også i Sverige har boligmarkedet snudd.

Nå faller bruktboligprisene, lageret av usolgte boliger har steget, samtidig som nyboligsalget faller. I hovedstaden er boligprisene rundt ti prosent ned fra toppen.

Nå får du alle økonominyhetene ett sted. Last ned minE24 i Apple Store eller Google Play.

– Ikke så bekymret for bråbrems

Bjerke gjør likevel sitt for å berolige de som måtte ha bolignerver i høyspenn.

Les også

«minE24 gir deg alle økonominyhetene på ett sted. Les mer og last ned her!

– Vi er av den oppfatning at det vi har sett av priskorreksjon til nå er ganske sunt for det norske boligmarkedet. Og vi ser ikke noen fundamentale forhold som skulle tilsi et skarpt ytterligere fall i prisene, sier DNB-sjefen.

Han sier de grunnleggende økonomiske forholdene er positive i norsk økonomi.

– Det som først og fremst er viktig for den langsiktige prisutviklingen i boligmarkedet er arbeidsledighet og utviklingen i renter.

– Arbeidsledigheten beveger seg i riktig retning og det er ingen som forventer noe særlig høyere renter på kort eller mellomlang sikt. Summen av det, og at det er BNP-vekst i Norge tilsier at fundamentale forhold er solide, sier Bjerke.

DNBs direktør for personmarked Trond Bentestuen sier han er «veldig glad» for at boligmarkedet har kjølt seg ned.

– Prisveksten vi har hatt, spesielt i 2016, ville ikke vært bærekraftig over tid. Det folk glemmer er at vi kommer fra et boligmarked med 23 prosent prisvekst i 2016, som var et ekstremt år, sier han.

– Jeg er ikke så bekymret for en bråbrems, sier Bentestuen.

saken fortsetter under

GLAD FOR KORREKSJON: DNBs direktør for personmarked Trond Bentestuen.

Foto: Asgeir Aga Nilsen/E24

Boligpessimist

Blant boligpessimistene er Swedbank. I en analyse fra slutten av oktober spår bankens økonomer, deriblant sjeføkonom Øystein Børsum, at det er en bolignedtur på vei.

Prognosen fra Swedbank er et fall i priser og nyboligsalg gjennom 2018, noe som fører til at igangsetting av nye boliger og boliginvesteringer vil falle bratt gjennom neste år og 2019.

Et av stedene analytikere har pekt på en gryende boligfrykt er i valutamarkedet, der kronen har svekket seg til tross for stigende oljepris. En bekymring er at nedkjølingen av boligmarkedet skal trekke med seg norsk økonomi nedover.

Les også

Slik skal Rune Bjerke spare inntil to milliarder

Les også

DNB varsler sparetiltak på opptil to milliarder kroner

Les også

Beskylder DNB for skapindeks-forvaltning: – Det har vært en tornefull vei

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Bolig
  2. DNB

Flere artikler

  1. Handelsbanken: – Ikke starten på et krakk

  2. Øystein Olsen om boligbremsen: – Det måtte komme

  3. Storbankene øyner slutten på boligbremsen, økonomer uenige

  4. Annonsørinnhold

  5. Rapport: Derfor vil bolignedturen fortsette i Oslo

  6. – Skal ikke ha rekordlav rente