Frp måtte betale for bensinseier

For første gang blir ikke bensinavgiften økt i statsbudsjettet. Men til gjengjeld har Fremskrittspartiet måttet akseptere at strømmen blir dyrere.

SEIER: For første gang blir ikke bensinavgiften økt i statsbudsjettet. Parlamentarisk leder i FrP Harald Nesvik kunne dermed slå fast at hans parti tok en budsjettseier.

Audun Braastad
  • NTB
Publisert: Publisert:Elavgiften settes nemlig opp som en del av miljøpakken Venstre og KrF fikk gjennomslag for da de aksepterte at diesel- og bensinavgiftene ikke skal prisjusteres.

Dette betraktes som en stor symbolseier for Fremskrittspartiet, men sentrumspartiene har også fått sitt. Billigere biodrivstoff, billigere hybridbiler og mer til kollektivtrafikk og jernbane skal bidra til at de to partienes velgere kan svelge lavere bensinpriser.

Sosial profil

Rundt 6 milliarder kroner skal være flyttet på i budsjettforliket, der hovedsak for Venstre og KrF har vært å bedre den sosiale profilen i regjeringens opprinnelige forslag.

Les også

TV 2: Regjeringen skroter 500-kronersgrense for netthandel

Det innebærer blant annet at kuttet i barnetillegget til uføre blir mindre dramatisk. Ifølge NRK gjøres dette konkret ved at man beholder en behovsprøvd ordning, samtidig som det settes et øvre tak for støtte til barnerike familier – 95 prosent av tidligere inntekt.

Kuttet i overgangsstønaden for enslige forsørgere utsettes også, samtidig som skatteklasse 2 beholdes. I tillegg blir kuttene i formuesskatten noe moderert, men sannsynligvis ikke tilstrekkelig til at alle i KrF vil være fornøyde med akkurat dette.

Minstefradrag

Til gjengjeld økes minstefradraget, noe som kommer de lavest lønte til gode, samtidig som det ifølge NRK er satt av 500 millioner kroner til et mer fleksibelt barnehageopptak. Økt lærertetthet på de to første klassetrinnene blir det også.

TV 2 melder at den omstridte økningen i grensen for momsfri netthandel reduseres fra 500 kroner til 350 kroner.

Les også

Venstre frir til Frp med lavere bilavgift

Det opprinnelige forslaget fikk hard medfart av varehandelens organisasjoner, men grensen økes altså likevel, fra dagens nivå på 200 kroner.

Lang natt

Først klokken 4.30 natt til fredag gikk dørene til statsrådssalen på Stortinget opp. Tre ukers mer eller mindre intense forhandlinger mellom regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet og samarbeidspartiene Venstre og Kristelig Folkeparti var over.

Men i mål er man ikke. Først skal de fire partienes stortingsgrupper si sitt. Det skjer i parallelle møter klokken 9.30.

– Når møtene er avholdt, og vi forhåpentligvis har fått tilslutning, så vil det bli en pressekonferanse i Vandrehallen der en avtale kan signeres, fortalte Høyres parlamentariske leder Trond Helleland.

Kompromiss

– Det er klart at dette er ikke det budsjettet Venstre la fram, men vi har hatt noen klare prioriteringer og det håper jeg vises, sa Venstre-leder Trine Skei Grande da enigheten var et faktum.

– Det vil alltid være ting å være misfornøyd med, men helheten kan jeg trygt anbefale for KrFs stortingsgruppe, sa KrF-leder Knut Arild Hareide på vei ut.

Å føre landet i retning av et grønt skatteskifte har vært Venstres kampsak nummer én inn i forhandlingene. Trine Skei Grande ville ikke si et ord natt til fredag om hun mener partiet har lyktes i det forehavendet.

– Dette er en skisse hvor alle partiene har fått satt fotavtrykk, sier Trond Helleland.

Les også:

Budsjettenighet i nattFrp-topp tar oppgjør med egne velgereErna Solberg direkte inne i budsjettdragkampenPublisert:

Flere artikler

  1. Budsjettenighet i natt

  2. Dette er høyreblokken enige om

  3. Venstre og KrF skal ta stilling til budsjettomriss

  4. Annonsørinnhold

  5. KrF og Venstre krever mer for å løse budsjettfloke

  6. Erna Solberg direkte inne i budsjettdragkampen