Hetebølge gir prishopp

Mangel på hvete, mais og soya i USA kan gi fem prosents prisøkning på matvarene i Norge, ifølge investeringsdirektør Peter C. Warren.

INGEN OLJEKRISE: Men prisen på blant annet matoljer ventes å øke.
Publisert: Publisert:

Hetebølgen i USA er den verste i landet på 50 år, og har ført til ødelagte kornavlinger som har sendt matvareprisene til himmels.

Til tross for høye norske tollmurer og det såkalte målprissystemet, vil den internasjonale situasjonen også kunne påvirke norske forbrukere:

- Det blir for enkelt å si at det ikke vil ha betydning for Norge. Vi er en del av et internasjonalt handelsregime, og listen over produkter dette vil gjelde for, kan bli lang. Det er en alvorlig situasjon på verdensmarkedet for mais, hvete og oljebaserte vekster, sier konserndirektør Håkon Mageli i Orkla til VG.

Tørke

Det amerikanske landbruksdepartementet har gått ut med advarsler om økte matvarepriser i 2013 som følge av tørken, og prisene på melk, egg og kjøtt er ventet å øke med 3-4 prosent.

- USA er en betydelig kornprodusent, og når deres avlinger rammes vil det ha betydning for den internasjonale hveteprisen, men også prisen på soya, raps og solsikkeolje. Tidligere var det slik at det var store forskjeller på EU-priser og verdensmarked-prisene, nå er disse forskjellene tilnærmet vasket ut, så dette vil også få konsekvenser for EU. Det er for eksempel allerede rekordhøye priser på storfe og svin utenfor Norge, sier Mageli.

Investeringsdirektør Peter C. Warren i Warren Capital er enig i at situasjonen i USA vil kunne påvirke norske priser:

- Når en så stor avling som det USA representerer av hvete, mais og soyabønner blir utslettet, blir det merkbart mindre av disse kornsortene på verdensbasis, noe som medfører at det blir en generell prisoppgang, sier han.

Spår fem prosent

Ifølge Warren er det snakk om en moderat prisoppgang:

- Det er ingen eksakt vitenskap, men gitt den betydningen selve råvareprisen har for sluttproduktet, vil jeg anse noe som en fem prosent prisstigning på disse varene i norske butikker som sannsynlig, sier han til VG.

Ifølge Mageli vil en eventuell prisstigning variere fra produkt til produkt:

- Cirka 50 prosent av maten vi spiser i Norge er importert, men det er ikke alle disse varene som vil få en prisstigning. Den norske landbrukspolitikken representerer underlig nok en stabiliserende faktor, fordi målprissystemet gjør at prisene ikke kan gå over en viss grense.

Importert korn brukes som fôr til husdyrproduksjon, og kan påvirke norske priser på kjøtt og melk.

-Men det er et vesentlig høyere prisnivå på korn i Norge enn det er internasjonalt, så det skal en betydelig økning til før prisene går opp her, sier direktør Ivar Pettersen ved Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (NILF) til VG.

Han mener fôrprodukter kan bli doblet i pris internasjonalt, mens prisen på halvstekte brød og rundstykker - som vil være følsomme for prisstigningen, kan stige med 20-30 prosent.

- Det er små andeler av ferdigproduktene det gjelder, og det vil ta lengre tid før prisen på produkter som melk og kjøtt vil gå opp, sier Pettersen.

Les også:

Publisert:
Gå til e24.no