Økte avgifter – mer til klima og bistand

De fire borgerlige partiene flytter på 5,9 milliarder kroner i budsjettavtalen. Mer enn 2,7 milliarder kroner hentes ved å øke grønne avgifter og redusere foreslåtte skattelettelser.

MILLIARDAVGIFT: Regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet er blitt enige med samarbeidspartiene KrF og Venstre om å innføre en avgift på flyreiser. Det gir staten inntekter på én milliard kroner neste år.

Jan Ovind
  • NTB
Publisert: Publisert:

Regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet er blitt enige med samarbeidspartiene KrF og Venstre om å innføre en avgift på flyreiser. Den gir neste år 1 milliard kroner i inntekt til staten.

I tillegg økes elavgiften med 1,5 øre, noe som tilfører statskassen 670 millioner kroner i 2016. Engangsavgiften økes også ved kjøp av forurensende biler.

Les også

Ny kollektivtransport vil koste inntil 80 milliarder

Den største enkeltsatsingen i budsjettavtalen er 2,5 milliarder kroner som tilføres bistandsbudsjettet. Når partiene summerer tiltakene til det såkalte grønne skiftet, blir summen 4,7 milliarder kroner i utveksling mellom økte og reduserte skatter og avgifter.

Samlet gjør de fire partiene store endringer i det opprinnelige budsjettforslaget fra regjeringen. Mer enn 17 milliarder kroner omdisponeres, når alle endringer tas med.

Les også

SSB-forsker: – Boligskatt gir trippel-effekt

Les også

Klar for lang budsjettinnspurt

Les også

Frp fram på enda en meningsmåling

Publisert:

Flere artikler

  1. Budsjettkameratene endelig enige

  2. De viktigste endringene i statsbudsjettet

  3. Enige om statsbudsjettet – nå blir det dyrere bensin

  4. Annonsørinnhold

  5. Betalt innhold

    NHO: Budsjettet skaper arbeidsplasser

  6. Nye møter før budsjettavtalen legges fram