Tybring-Gjedde: - Frp fortsatt Israels beste venn

To selskaper som bygger bosetninger i Øst-Jerusalem, blir utelukket fra oljefondet. Frps Christian Tybring-Gjedde tror partiet har måttet bøye seg for flertallet i regjeringen.

VILLE HA JØDESTJERNER I SKOLEGÅRDEN: Frp-top Christian Tybring-Gjedde ba muslimske skoleelever ta på seg jødestjerne for å markere at de er mot mobbing av jøder i 2010.
  • NTB
Publisert: Publisert:

Det er Finansdepartementet som følger Etikkrådets anbefaling og utestenger Africa Israel Investments og Danya Cebus fra Statens pensjonsfond utland, også kjent som oljefondet.

I Etikkrådets vurdering heter det at Africa Israel Investment, med Danya Cebus som et børsnotert datterselskap, er hovedentreprenør for byggeprosjektet C-Jerusalem, som sidestilles med bygging av israelske bosetninger på resten av Vestbredden. De to selskapene var også utelukket i perioden august 2010 til august 2013 på bakgrunn av tilsvarende virksomhet, opplyser Finansdepartementet

Uenig

Til NRK sier Christian Tybring-Gjedde, Frp-representant på Stortinget, at han er uenig i avgjørelsen. Han tror partiet har måttet gi etter for press fra regjeringspartner Høyre.

– Frp er fortsatt Israels beste venn i Norge, sier Tybring-Gjedde.

Ap-representant Marianne Marthinsen kaller avgjørelsen «forunderlig».

– Sist israelske selskaper ble tatt ut av oljefondets liste, sa Siv Jensen at det var et uttrykk for antiisraelske holdninger. Nå mener hun tydeligvis ikke det lenger, sier Marthinsen.

Frp-leder og finansminister Siv Jensen har ikke vært tilgjengelig for kommentar til saken.

Skuffet ambassadør

Israels ambassadør til Norge, Naim Araidi, sier til NRK at han er skuffet over avgjørelsen om å utestenge de israelske selskapene.

– Vi tror det må ha skjedd en feil, og at det vil bli tatt opp til vurdering igjen, sier ambassadøren.

Torsdag ble det kjent at også Sesa Sterlite utestenges fra oljefondet. Årsaken er at selskapet, som har virksomhet i India, ifølge Etikkrådet står for en uakseptabel risiko for alvorlig miljøskade og grove brudd på menneskerettigheter.

Les også:

Bomstasjoner fjernet på E39 i GjemnesFrp krever unnskyldning fra ObamaUtestenger trio fra oljefondet etter menneskerettighetsbrudd

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Krever svartelisting av omstridt selskap

  2. Utestenger trio fra oljefondet etter menneskerettighetsbrudd

  3. Betalt innhold

    SPU kaster ut tre selskaper

  4. Oljefondet tungt inne i selskap svartelistet av FN

  5. Internasjonal kampanje mot Oljefondets Israel-plasseringer