Pund-fall etter skotsk måling

Nordmenns London-turer kan bli billigere fremover hvis skottene sier ja til uavhengighet. En overraskende meningsmåling i helgen har nemlig gitt pundet en solid knekk.

PUNDET UNDER PRESS: Denne helgen ble resultatene av en overraskende meningsmåling offentliggjort. Den sendte pundet markant nedover.

Sang Tan
Publisert:,

Det er nå bare ti dager til skottene skal stemme ja eller nei til uavhengighet fra Storbritannia den 18. september.

En fersk meningsmåling denne helgen har satt en støkk i finansmarkedene, som har sendt det britiske pundet markant nedover mot både euro, dollar og den norske kronen.

Fallet kommer etter at pro-union-leiren nå ser ut til å ha mistet overtaket i kampen om Skottlands fremtid.

I helgen offentliggjorde avisen Sunday Times en meningsmåling utført av YouGov. Ifølge BBC viste den en to prosents ledelse til uavhengighetsforkjemperne, og selv om dette er innenfor feilmarginen, så er det et tegn på at stemningen kan ha endret seg.

De som kjemper for en fortsatt union med Storbritannia har tidligere hatt en markant ledelse. Ifølge BBC har «Better Together»-kampanjen tidligere ledet an med mer enn 10 prosentpoeng over uavhengighetssiden.

Londons frittalende borgermester, Boris Johnson, sparte ikke på kruttet da han kalte muligheten for et uavhengig Skottland for en «total katastrofe» i et innlegg i avisen The Daily Telegraph:

- Vi er i ferd med å kaste vårt globale navn og merkevare på søppeldyngen gjennom en selvskadende handling som vil etterlate våre internasjonale konkurrenter sjokk, glede og diskret skadefryd.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FALL: Slik datt pundet mandag.

Skjermdump: InFront

Svakeste på 10 måneder

Fallet i pundet har sendt den britiske valutaen ned til nivåer mot den amerikanske dollaren som vi ikke har sett siden november i fjor. I skrivende stund har pundet svekket seg med 0,73 prosent mot dollar.

Mot euro og kronen er pundet nå på sitt svakeste på tre uker. Pundet begynner dermed å krype nedover mot den symbolske grensen på 10 kroner.

Like før klokken 08.00 mandag morgen handles pundet til 10,19 kroner, en svekkelse på 0,63 prosent. I sommer hadde pundet en topp mot kronen, da den britiske valutaen kostet snaue 10,65 kroner.

- Jeg mener beskjeden her er at markedet virkelig ikke hadde priset inn mulighet for et «ja», så derfor vil vi trolig se en del usikkerhet og kanskje noe volatilitet, sier Jesper Bergmann, tradingsjef hos Nordea Markets i Singapore, ifølge CNBC.

Hvis skottene ender opp med å si ja til uavhengighet den 18. september, vil det utløse tirade av problemstillinger som må løses.

Et av de viktigste spørsmålene er nettopp valutaen.

For mens Skottlands regjering ønsker en valutaunion med Storbritannia, slik at pundet kan beholdes, ønsker ikke alle i Storbritannia det.

Ifølge BBC har Storbritannias finansminister, George Osbourne, sagt at man ikke vil gå inn i en slik valutaunion. Dermed kan skottene måtte ende opp med å dra til Brussel for å søke om et medlemskap i eurosonen, eller opprette sin egen valuta.

En oppsplitting av Storbritannia vil også få konsekvenser for oljeindustrien, ettersom Skottland per i dag er EUs største oljeprodusent.

I tillegg til olje- og valutaspørsmålene må London og Edinburgh også bli enige om hvordan statsgjelden skal fordeles, hvis skottene velger å si takk og farvel.

Les også:

Kina overrasker med importfall: Men Asias børser preges av ferietid- Putin er mest opptatt av å markere sin posisjonSvenskene kan få sin egen «polske riksdag»Sammenstøt i Ukraina tross våpenhvile