Krever Kina-grep fra regjeringen: – Vi kan ikke ofre Norges sikkerhet for handelsforbindelser
Mens samfunnssikkerhetsministeren roser Vismas åpenhet om dataangrepet, refses regjeringen for å tviholde på «den gode stemningen» med supermakten som anklages for storstilt hacking og industrispionasje i Vesten.
De siste ukene har Huawei-advarsler fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) blitt ispedd nyheter om flere alvorlige dataangrep mot norske institusjoner som kobles til kinesiske myndigheter.
Det er nok nå, mener SVs Torgeir Knag Fylkesnes, som ber regjeringen gjøre det han tror de kvier seg for: Stramme grepet om supermakten.
– Vi kan ikke ofre Norges sikkerhet for handelsforbindelser med Kina, sier Fylkesnes, som er første nestleder i næringskomiteen, til E24.
Forholdet mellom Norge og Kina ble normalisert i slutten av 2016 etter den årelange isfronten kineserne utviste etter tildelingen av nobelprisen til Liu Xiaobo i 2010.
Men den siste tiden har det hopet seg opp med saker egnet til å sette forholdet på nye prøvelser.
Kina anklages for å hacke Visma i Norge
Dataangrep og PST-advarsler
**5. desember meldte Dagbladet at «spor tyder på» at fjorårets dataangrep mot Helse Sør-Øst var organisert fra Kina. Avisen viste til etterforskningskilder rundt PST. Fra før har sikkerhetstjenesten koblet angrepet til en fremmed stat.
**27. desember varslet PST at fylkesmannen var utsatt for et nettverksangrep i flere fylker. PST mistenker en statlig aktør, men har ikke navngitt noen.
**15. januar gikk Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ut i E24 og advarte mot Huaweis planer om 5G-utbygging i Norge, en advarsel de siden har gjentatt. Det kinesiske gigantselskapet anklages for å drive utstrakt industrispionasje og etterretningsarbeid i Vesten på vegne av Kinas myndigheter. Her i Norge sier PST at man må «regne med» samarbeid mellom Huawei og kinesiske myndigheter.
**Og onsdag denne uken gikk Visma ut med en oppsiktsvekkende anklage: Kinesiske myndigheter står bak et potensielt «katastrofalt» dataangrep mot den norske programvaregiganten i fjor.
Kina avviser påstandene på det sterkeste overfor E24.
Oxford-ekspert på cybersikkerhet: – Huawei må restruktureres
– Virker som regjeringen er redd
SV-profilen mener «smørbrødlisten» bør få alarmklokker til å ringe.
– Det er veldig uvanlig at PST går ut og advarer på denne måten. Det må vi politikere ta på største alvor. Når vi i tillegg har fått såpass konkrete avsløringer om datainnbrudd, så er det viktig at regjeringen ikke kvier seg for å løfte dette opp på høyt diplomatisk nivå, sier Fylkesnes.
– Det virker som at regjeringen er redd for å ødelegge den gode stemningen, og ikke tør å sette ned foten for aktivitet som helt klart er ødeleggende for norske interesser, fortsetter han.
Samfunnsikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp) avslo å kommentere Fylkesnes' utspill. Hun ønsker heller ikke å kommentere påstandene om at Kina står bak Visma-angrepet, og hva hun mener norske myndigheter bør foreta seg fremover.
– På dine spørsmål om Kina henviser jeg til PST og deres trusselvurdering som ble lagt frem denne uken, skriver samfunnssikkerhetsministeren.
PST vil sjekke Visma-spor
PST bekrefter at de har blitt involvert i Visma-saken.
Amerikanske anklager om «tyveribonus» hos Huawei ukjent i Norge
Sikkerhetstjenesten opplyser til E24 og VG at de nå vil undersøke en mulig kobling til dataangrepet mot fylkesmannen – som de allerede har koblet til en statlig aktør.
Imens er det Recorded Future, et CIA-finansiert sikkerhetsselskap, som konkluderer med at kinesiske myndigheter står bak Visma-angrepet. Det skal ha skjedd gjennom den statsstøttede grupperingen APT 10, som kobles til omfattende hackingaksjoner og industrispionasje i Vesten.
Fredag skriver NRK at enkelte i datasikkerhetsmiljøet sår tvil om denne konklusjonen.