Norge blir mer korrupt

På Transparency Internationals årlige korrupsjonsindeks er Norge ett av landene som går mest tilbake.

Bjørge Stein J
  • Roar Wold
Publisert:,

Mens Danmark og Sverige topper listen befinner Norge seg helt nede på en 14. plass.

I en uttalelse fra Transparency International (TI) heter det at tilbakegangen til en del europeiske land kaster et kritisk lys over myndighetenes involvering i landets selskaper i sine operasjoner utenlands.

Vestlig dobbeltmoral

Samtidig er det en dobbeltmoral ute å går blant disse vestlige landene som krever høye standarder av andre, mens de selv slett ikke har så god kopntroll på korrupsjonen i sitt eget land, sier Jesse Garcia i TI i Berlin til E24.

"Store skandaler har de siste årene kommet til overflaten de siste fem årene i Norge, og nedgangen i indeksen reflekterer problemene både i privat og offentlig sektor gjennom ett økende antall saker, selv om mange nå blir etterforsket", heter det i uttalelsen.

- Myndighetene tar ikke korrupsjon på alvor

- Dette er skyldes dels en økt bevissthet om korrupsjon i Norge, heter det i en pressemelding fra leder i TI Norge Jan Borgen.

Vannverksaken, Sintef Petroleumsforskning, Ullevål-saken, Bærum Kommune og Siemenssaken er blant saker som har vært i rettsapparatet, og som har fått mye omtale i media.

Borgen mener allikevel det er grunn til å stille spørsmål ved politikere tar det forebyggende arbeidet mot korrupsjon alvorlig nok.

- Den påståtte åpenheten i det offentlige er en myte, sier Borgen som mener vennskapsannsettelser på toppen, og stor grad av inhabilitet i beslutninger kan forklare at problemene ikke tas tak i verken nasjonalt eller lokalt.

- Oljesektoren er utsatt

Hva gjelder korrupsjon i privat sektor mener han at Norge som en oljeprodusent befinner seg i en av verdens mest korrupte bransjer.

- Oljesektoren er utsatt, ikke bare for norske selskaper som oppererer i utlandet, men også for en del utenlandske aktører som på norsk sokkel, sier Borgen til E24.

Tilbakegang

Sammen med Storbritannia, Burundi, Bulgaria og Maldivene er Norge det landet som går mest tilbake på listen.

Samtidig gjør land som Albania, Kypros, Georgia, Mauritius, Nigeria, Oman, Qatar, Sør Korea og Tyrkia fremskritt.

På skalaen som går fra 0 til 10, hvor 10 er topp score, får Norge en score på 7,9, det samme som Tyskland. Det er en tilbakegang fra 2007 hvor Norge oppnådde en score på 8,7, noe som holdt til en 9. plass.

Garcia påpeker at å se landene opp imot hverandre ikke sier så mye, men at hvert lands fremgang er en interessant indikator.

Mange faktorer kan påvirke

Professor Halvor Mehlum ved Universistet i Oslo tror en slik indeks er svært sensitiv for medieoppslag, og at dette kan ha slått dårlig ut for Norge.

- Vannverksaken på Nedre Romerike og Siemens-skandalen kan nok ha påvirket dette. Samtidig indikerer nok store oljeinntekter og et statlig fond slik som i Norge korrupsjon i mange land, sier han til E24.

Mehlum mener det også det kan være ulike oppfatninger ute å gå rundt den norske statens gaver og hjelp til ulike nasjoner i verden.

- Mange steder blir nok dette sett på som en bevisst strategi, mer enn milde gaver, fortsetter han.

Professoren mener at selv om dette ikke er korrupsjon kan det nok farge folks syn på Norge, og her kan også alt bråket rundt Telenor i Bangladesh slå ut.

Utlendinger med åpnere øyne?

Borgen tror utenlandinger i Norge er mye flinkere enn oss nordmenn til å gjennomskue korrupsjonen.

- Dette har jeg selv hørt mange si og kan skrive under på, sier han til E24.

Flere nyheter på E24.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Mer korrupsjon i Norgeenn i resten av Skandinavia

  2. Norge fortsatt lite korrupt

  3. Norge faller på korrupsjonsindeks

  4. Annonsørinnhold

  5. Danmark er verdens minst korrupte land

  6. Én av 25 sier de har betalt bestikkelser til norsk rettsvesen