FRYKT FOR EUROPEISK BRÅBREMS: Euroen faller dypere

Euroen svekker seg stadig mer mot kronen og dollar.

UNDER PRESS: Eurokursen faller dypere.
Publisert:

Onsdag ble den europeiske fellesvalutaen notert til 7,78 - det svakeste nivå mot kronen siden oktober 2007. Men mens Norge har tattt seg fri på Kristi himmelfartsdag har eurokursen falt enda dypere.

Torsdag er euroen blitt handlet på 7,728 på det laveste, men utover ettermiddagen har euroen styrket seg noe og rundt klokken 17.00 ligger eurokursen på 7,75 kroner.

Også mot den amerikanske dollaren er euroen på vikende front. Én euro koster 1,2577 dollar - omtrent en cent mindre enn onsdag.

Følg valutakursene med E24 Børs

Bunnrekord mot franc

Mot den sveitsiske francen er euroen blitt notert til 1,3997, noe som er det laveste nivået for euroen noensinne, ifølge Reuters.

- Det er bekymring for at innsparingstiltakene rundt om i Europa kommer til å bremse den europeiske veksten. Euroen er sårbar i et slikt tilfelle, sier sjefanalytiker Michael Malpede i Easy forex i Chicago til Reuters.

- Vi vil nok få se 7,70 og kanskje til og med 7,60, men ikke noe lavere, sa Bjørn Roger Wilhelmsen, seniorøkonom i First Securities til E24 onsdag.

Det er forøvrig et stykke ned til euroens laveste nivå mot kronen. I ved inngangen til 2003 var euroen under 7,25 kroner. Mot dollaren er bunnen på cirka 0,83 fra høsten 2000.

Les også: Svakeste euro på tre år

Den svake euroen gjør at varer som eurolandene importerer fra ikke-euro-land blir dyrere, og det rammer både forbrukere og næringsliv generelt. Samtidig blir varer produsert i euroland billigere å kjøpe for dem som står på utsiden, og det kan hjelp eksportbedriftene rundt om i Europa.

Kuttplaner rammer veksten

Torsdag har Portugal lagt frem sin spareplan for å få landet på riktig økonomisk kurs. Den planen innbærer blant annnet innføring av en kriseskatt. Onsdag la Spania frem sine kuttplaner.

Selv om det i utgangspunktet er bra at Middelhavslandene legger frem planer for hvordan de skal få redusert på sine budsjettunderskudd, vil kraftige kutt i offentlig forbruk kombinert med høyere skatter, skade den økonomiske veksten.

Når veksten samtidig ser ut til å være på vei tilbake i USA, fører det til at dollaren styrker seg og euroen faller tilbake.

Torsdag er det kommet nye tall fra det amerikanske arbeidsmarkedet, som viser at det verste er over i USA.

- Arbeidsmarkedet fortsetter å bedre seg, men i et svært sakte tempo, sier valutaanalytiker Boris Schlossberg i GFT i New York til Reuters.

Natt til mandag denne uken kom EU og Det internasjonale pengefondet (IMF) til enighet om en krisepakke på 6000 milliarder kroner. Den består i hovedsak av lånegarantier som i første rekke er ment på Spania og Portugal.

Det er disse to landene, som etter det meget omtalte Hellas, som har størst utfordringer med å refinansiere sin statsgjeld.

Flere nyheter på E24.

Publisert: