Endrer boligsalgslov for å sikre kjøperne  – Ap frykter mer konflikter

Stortinget mener innføring av strengere krav for erstatning og tilstandskontroll på bolig, gir kjøperen økt trygghet. Ap mener at vedtaket er basert på hastverksarbeid. 

VIL UTREDE MER: Ap-politiker Siri Gåsemyr Staalesen mener at den nye loven for kjøp og salg av bolig ikke er god nok, og at den burde vært mer utredet. FOTO: HALLGEIR VÅGENES,
  • Fredrik Kampevoll – Aftenposten
Publisert: Publisert:

Torsdag vedtok regjeringspartiene de varslede endringene i avhendingsloven (se faktaboks).

Endringene innebærer at terskelen for å kreve erstatning ved boligkjøp senkes, mens boligselgerne får større ansvar og strengere krav for tilstandskontroll.

– Dette forslaget vil gjøre det tryggere for kjøp og salg av bolig. I dag sitter kjøperen i praksis med en stor del av risikoen, selv om selgeren er nærmest å kjenne objektet og er nærmest å avdekke hva som er feil, sier Mari Holm Lønseth (H) fra Stortingets talerstol og fortsetter:

– Vi trenger et regelverk som tar vare på forbrukeren og ansvarliggjør de profesjonelle. Slik har vi det ikke i dag.

Vil utrede mer

Arbeiderpartiet er enig i at kjøperen må vernes, og at konfliktnivået i dag er for høyt. Samtidig mener de at konfliktnivået neppe vil gå med regjeringens lovforslag.

– Sjeldent har vi sett at de faglige innvendingene har kommet inn så sterkt som til regjeringens endringer i avhendingsloven. Regjeringen har lukket ørene for disse innspillene. Mange av forslagene er dårlig utredet og presset gjennom av regjeringen på kort tid, sier Siri Gåsemyr Staalesen (Ap).

Les også

Varsler kaos med regjeringens lovendring: – Et mareritt for boligselgere

Ap, i likhet med Sp og SV, foreslo med det at saken bør utredes videre, og peker blant annet på at egenandelen for krav på mangler er satt til 10.000 kroner.

– Det hadde vært formålstjenlig, om loven skal stå seg over tid, at dette reguleres gjennom g. Det er et nivå som går videre etter hvert som prisene endrer seg, sier Willfred Nordlund (Sp).

Sp endte til slutt med å stemme for regjeringens forslag.

Høyre svarer at saken har vært utredet i 12 år, og at det under høringene har kommet tilbakemelding om at summen burde være høyere og lavere.

– Derfor mener vi at vi har funnet en god balanse. Vi vil likevel be regjeringen om å følge nøye med på utviklingen fremover, og eventuelt komme tilbake til Stortinget med endringer på terskelen om det skulle være behov, sier Holm Lønseth.

– Risikoen fortsatt stor

I lovforslaget kommer det også strengere krav for tilstandsrapport ved boligsalg boligen.

Les også

Ut mot bolig-slakt av regjeringen: – Det blir ikke noe mareritt

– Med mer informasjon i forkant av boligsalget vil det bli mindre å krangle om i ettertid. Alle synes at konfliktnivået er for høyt, og tallene taler for seg selv. I 2018 ble det registeret 876 saker etter avhendingsloven i tingrettene. Det utgjør nærmere seks prosent av alle innkomne saker, sier justisminister Jøran Kallmyr (Frp), som mener lovendringen kan gjøre boligkjøp tryggere for kjøpere og selger.

SV mener at regjeringen ikke har tenkt nøye nok gjennom hvordan de skal få på plass kompetansen som treng for å gjøre gode nok tilstandsvurderinger av boligene.

– Og vi vet ikke hvor regjeringen legger seg her. Det kan betyr at vi legger oss på et sted som gjør at risikoen fortsatt blir stor, sier SVs Karin Andersen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Bolig
  2. Eiendom

Flere artikler

  1. Kommunalkomiteen har ferdigstilt ny lov for boligsalg

  2. Storfornøyd med ny boligkjøpslov: – Kjøper som har sittet igjen med svarteper

  3. Skjerper kravene til boligselgere i ny forskrift

  4. Har du planer om å selge en bolig med ukjente feil og mangler?

  5. Skjerper elektriker-krav før ny boliglov: – Blant de alvorligste feilene