BES FØLGE SVERIGES EKSEMPEL: Anbefaler rentesjokk

Sjeføkonomene råder Norges Bank å kutte renten med minst 1 prosentpoeng på neste rentemøte. Noen vil ha det doble.

For å bryte den negative sirkelen må det kraftige rentekutt til, mener sjeføkonom Elisabeth Holvik i Glitnir Bank. Kuttet bør være helst 2 prosentpoeng.
Publisert:

Et kutt i styringsrenten på mellom 1 og 2 prosentpoeng. Der ligger rådene til sentralbanksjef Svein Gjedrem fra fem sjeføkonomer. Neste rentemøte i Norges Bank er 17. desember.

–Det er nødvendig å gi folk og bedrifter en liten sjokkterapi for å gi dem tro på fremtiden, slik at de tør å bruke penger. Egentlig ser vi ingen grunn til ikke å ta 2 prosentpoeng, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities.

Han mener Norges Bank nå må se bort fra risikoen for å gi folk for lav rente. Skulle det vise seg at renten blir for lav, får Gjedrem heller sette den raskt opp igjen.

Enig

Sjeføkonom Øystein Dørum i DnB NOR Markets sier det samme.

–Det er mye større fare for at man kutter for lite for sent, enn at man kutter for mye for fort. Man kan heller stramme til igjen hvis renten blir for lav, sier han.

Dørum spår at kuttet blir 1 prosentpoeng på neste møte, men synes det er "ekstremt vanskelig" å gi råd til Gjedrem om hvor mye den bør kuttes.

Fremskynder

Sjeføkonom Inge Furre i Sparebanken Møre er den eneste av de fem som svarer klart "ja" på om Norges Bank bør fremskynde renteavgjørelsen, slik svenskene gjorde denne uken.

Andreassen mener det kan ha en "symboleffekt", men alle fem mener det har lite eller ingenting å si for virkningen av kuttet.

Utlandet kutter.

Torsdagens store og uventede rentekutt fra flere europeiske sentralbanker har gjort inntrykk på professor Hilde C. Bjørnland ved Handelshøyskolen BI.

–Selv et kutt på 1 prosentpoeng virker ikke ekstraordinært stort etter det som har skjedd i utlandet, sier hun.

Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Glitnir Bank mener Gjedrem bør ta kraftig i.

–Rentekuttet bør være minst 1 prosentpoeng, og helst 2 prosentpoeng. Det blir for lite å kutte 0,5 prosentpoeng i hvert møte. Den negative effekten av at bankene strammer til på lånene, og at både bedrifter og privatpersoner har stort fokus på å redusere gjelden, gjør at aktiviteten i norsk økonomi stopper opp. For å bryte den negative sirkelen må det kraftige rentekutt til, sier hun.

Iskald

Bjørnland skiller seg ut ved å etterlyse litt is i magen. Det er nemlig nye tiltak på vei fra finansministeren.

–Vi en veldig svak valutakurs. Vi bør bruke de neste månedene til å vurdere renten, kronekursen og den finanspolitiske pakken opp mot hverandre, sier hun.

Bunnen

Holvik er mest optimistisk på vegne av lånekundene. Hun tror bunnen for styringsrenten vil være ned mot 2 prosent.

–Det betyr at boligrenten kan komme ned mot 3 prosent, sier hun.

Furre tror styringsrenten skal ned i 2,75 prosent på sensommeren. Bjørland sier hun ikke har sterke oppfatninger om bunnen.

–Men det kan forsvares med en styringsrente ned mot 3 prosent fordi det nå er ventet negativ vekst i fastlandsøkonomien, sier hun.

Les flere nyheter på E24

Publisert: