FARETRUENDE SIGNALER FRA HELLAS: Ny frykt for gresk kollaps

Internasjonale økonomer og medier har igjen begynt å spekulere i om en gresk statskonkurs nærmer seg. - Det er mer sannsynlig at Hellas greier seg bra, sier norsk økonom.

OPPTØYER: Den greske sparepakken utløste store opptøyer i landet.
  • Bernhard L. Mohr
Publisert:

Denne uken har frykten for at Hellas vil misligholde sin svulmende statsgjeld, tiltatt i styrke.

Oppdaterte greske BNP-tall viser at nedgangen i økonomien i andre kvartal var større enn tidligere beregnet. Det kan gjøre det vanskeligere for grekerne å få kontroll over statsgjelden, som utgjør 115 prosent av BNP.

Samtidig har prisen på å forsikre seg mot mislighold av gresk statsgjeld gått bratt oppover. Også rentene på greske statspapirer stiger, og begge deler indikerer at finansmarkedene er svært bekymret over situasjonen i det søreuropeiske landet.

Seniorøkonom i First Securities, Bjørn-Roger Wilhelmsen, tror imidlertid frykten for gresk kollaps er overdrevet.

- Det er ikke noen tvil om at den økonomiske situasjonen i Hellas er usikker, men i mine øyne er sannsynligheten for at Hellas kommer seg gjennom krisen, mye større enn sannsynligheten for mislighold, sier Wilhelmsen til E24.

LES OGSÅ: Barroso: - EU har overlevd krisen

Utilstrekkelige stresstester

Usikkerheten rundt statsfinansene i både Hellas og de andre PIIGS-landene er kommet på agendaen igjen dels som følge av dårlige nyheter fra banksektoren.

Wall Street Journal hevdet tirsdag at stresstestene som europeiske banker måtte gjennomgå i sommer, ikke undersøkte hvor mye statsgjeld bankene har på balansen nøye nok.

Dersom bankene har større lån til de skakkjørte søreuropeiske økonomien enn tidligere antatt, vil de kunne få store problemer dersom eurolandene ikke får bukt med statsgjelden.

- Oppslaget i Wall Street Journal har fanget investorenes oppmerksomhet. Samtidig er det forståelig at myndighetene ikke vurderte mulighetene for mislighold av statsgjeld i stresstestene - fordi det kunne skape et inntrykk for at det var en fare for nettopp dét, sier Wilhelmsen.

Forbereder "haircut"

Også gårsdagens utspill fra Hellas' største kommersielle bank, Den greske nasjonalbanken, om at den vil prøve å øke kjernekapitalen i banken med 2,8 milliarder euro, har skapt uro.

Financial Times-bloggen Alphaville spekulerer onsdag i at det kan indikere at banken forbereder seg på en "haircut", eller nedskrivning av verdier, på greske statspapirer.

- Jeg synes det blir å dra det langt. En mer sannsynlig hypotese er at banken vil øke kapitalen etter sommerens stresstester, sier Wilhelmsen.

LES OGSÅ: - Budsjettkuttene vil gi "tapt tiår" i Europa

- Imponerende leveranser

Tilbakegangen i Hellas' økonomi i andre kvartal ble onsdag oppjustert fra 1,5 prosent til 1,8 prosent.

Til tross for at økonomien krymper i høy takt tror Bjørn-Roger Wilhelmsen at Hellas kommer helskinnet ut av krisen. For det første finnes det gode eksempler i historien på land som har lyktes med å komme seg ut av liknende problemer.

Dernest har egentlig ingen noe å tjene på en gresk totalkollaps.

- Hvis Hellas "går konkurs", vil landet bli utestengt fra det internasjonale finansmarkedet, og vil måtte gjennomgå mye større omstillinger enn det landet gjør nå, sier han.

Til slutt peker Wilhelmsen på at Hellas faktisk så langt har gjennomført de innstrammingene i det offentliges pengebruk som landet var nødt til for å få kriselån fra IMF og EU i mai.

- De greske myndighetene har til nå gjort en enorm innsats for å stabilisere gjelden. Det er ganske imponerende hva de har fått til, sier Wilhelmsen.

LES OGSÅ: EU styrker budsjettovervåkingen

Les flere økonominyheter på E24.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Stresstestene ga ikke svaret

  2. - Hellas må låne enda mer

  3. Børsnedgang i Asia

  4. - Hellas kan gi en ny Lehman-krise

  5. EU diskuterer nye Hellas-krav