Hedgefond er milliardbutikk

Det er ikke millioner, men milliarder, som renner inn på kontoene til de beste hedgefondsforvalterne. Nå vil Øystein Stray Spetalen kopiere Ole Andreas Halvorsens Wall Street-suksess.

Publisert:

I fjor tjente Ole Andreas Halvorsen mer enn det en nordmann noen gang har gjort i løpet av ett år. To milliarder kroner kunne Norges eneste gigastjerne på Wall Street smykke seg med i inntekt fra sitt Viking-fond. Han forvalter fond som har en samlet verdi på enorme 50 milliarder kroner.

Øystein Stray Spetalen har, som flere andre norske investorer, plassert penger hos Viking-Andersen, men fra nå av vil han altså forvalte sitt eget fond.

Les også: Spetalen starter milliardfond


Her er hedgefondene ulovlige å markedsføre, men Regjeringen har foreslått å endre på dette. Denne typen fond har vært omstridt, blant annet fordi de er kompliserte.

Forbrukerrådet har advart "vanlige folk" mot å spare i hedgefond, fordi det "tviler sterkt på at det er mulig å lage hedgefond som forbrukerne forstår".
Inntekt: 15 mrd.

Det er milliarder i fleng å hente for de gode hedgefondsforvalterne, og selv om Halvorsen hadde et meget godt år i fjor, med sine to milliarder kroner i inntekter, var det 19 andre forvaltere som tjente enda mer.
Aller mest tjente amerikaneren John Paulson, ifølge det amerikanske magasinet Trader Monthly. Bladet har beregnet hans personlige inntekt til over 3 milliarder dollar, eller drøye 15 milliarder kroner for 2007. Og dette er lønnen til én mann alene.

De ti mest suksessrike, og dermed mest betalte hedgefondsforvalterne i USA tjente alle mer enn 4 milliarder kroner, og for å komme inn på topp 100-listen, måtte man hale inn over en halv milliard kroner.

Til forsiden

Publisert: