Bensinprisprotest på Facebook

Facebook-gruppen «Protestaksjon mot bensinpriser» har fått 50.000 medlemmer på to uker!

  • Christine Jensen
Publisert:

I gruppen som lurer på om de "skal godta at man snart må betale over 16 kroner literen for bensin/diesel" diskuteres det heftig hva som kan gjøres for å forhindre økte bensinpriser.

De over 51.000 medlemmene har skrevet over 1000 innlegg i gruppen som nå skal være en av de største norske på Facebook.

- Det har tatt helt fullstendig av, sier mannen som startet gruppen i begynnelsen av mai, Jan Frode Rønningen (36).

- Jeg fikk ideen etter å ha sett på nyhetene at bensinprisene kan øke til 16 kroner literen i løpet av sommeren. Og nå ser det ut som om bensinen kan bli enda dyrere, sier Rønningen og viser til dagens nyhet om at bensinprisen kan nå 17 kroner literen.

Hvordan har du klart å samle så mange medlemmer på så kort tid?

- Jeg inviterte alle Facebook-vennene mine og siden har det gått av seg selv, sier Rønningen, som er overrasket over hvor populær gruppen har blitt.

- Jeg hadde aldri trodd på en slik respons, og at det faktisk var så mange som føler det samme som meg om avgiftsnivået her i Norge, sier han og legger til at han er fullstendig klar over at oljeprisene stiger i hele verden.

- Men avgiftsnivået i Norge er så skyhøyt at Staten, uten å bruke for mye av overskuddet, fint kunne ha redusert avgiftene på drivstoff, slik at vi kunne hatt en mer stabil pris, sier Rønningen som ikke har noen tro på økte bensinpriser som virkemiddel for å redde miljøet.

- Jeg tror ikke folk vil kjøre mindre om bensinen blir dyrere, eller mer om den blir billigere. Jeg tror at de fleste i dag bare bruker bilen til det mest nødvendige. Det gjør jeg selv, sier 36-åringen, som heller har tro på senking av kollektivprisene for at folk skal kjøre mindre bil.

- Fra der jeg bor, 7 kilometer utenfor Arendal, koster det 32 kroner å ta bussen inn til byen. Det er for mye, mener Rønningen.

Debatt på E24

Men det er ikke bare på Facebook at bensinprisene skaper debatt. Tastaturene gikk også varme hos E24-leserne da de leste at bensinprisen kan nå 17 kr. i sommer.

De fleste er sinte og frustrerte:

"Helt håpløst dyrt. Bor ikke vi i et av verdens rikeste land?", spør brukeren Kenneth J.

Noen ser imidlertid fordelene med økte bensinpriser:

Finn frem sykkelen i stedet

"Flott med høyere bensinpriser, folk kjører altfor mye og unødvendig. (...) Bygg ut kollektivtilbudet i hele landet!", skriver en debattant.

Og noen ser alternative løsninger.

"Slutt med sytinga og finn frem sykkelen i stedet!"

"Stikker bare til Sverige og fyller - og handler mat samtidig."

Men de fleste som har sagt sin mening i forbindelse med bensinprisartikkelen, ser litt mørkere på spådommen om 17 kroner literen:

"Vi som er avhengig av bil må blø igjen!", skriver brukeren Bobben.

Jeg betaler for å være i arbeid

"Hvor ble det av lovnader om at regjeringen skulle gripe inn hvis prisen gikk over 12 kroner litereren?", spør en annen debattant.

"Til alle som sier at en ikke trenger bil i jobben. Jeg jobber som vaktmester i det offentlige. Har flere tjenestesteder og trenger derfor bil for å frakte verktøy ++. Dårlig lønn og lav km-godtgjørelse + høy bensinavgift gjør at en betaler for å være i arbeid," skriveren brukeren Fido.

- Regjeringens skyld

Mange legger skylden på den sittende regjeringen:

Snart er det bare de bemidlede som har råd til å kjøre bil

"Den rødgrønne regjering med SV i spissen skaper klasseforskjeller, snart er det bare de bemidlede som har råd å kjøre bil," skriver Grethe.

Andre igjen fatter ikke at oljelandet Norge må ha så høye bensinpriser.

Har ikke vi i Norge olje selv da?

"Vi lager jo oljen selv, kan ikke vi dra nytte av dette? Synes Norge burde ha billigere bensin enn andre land," skriver brukeren Perz.

"Har ikke vi i Norge olje selv da? Kan umulig være nødvendig å følge disse amerikanske oljeprisene. Kall med gjerne naiv, men Norge er vel et selvstendig land, vet jeg?" skriver Janne.

"Vi betaler 14 kr literen og har gjort det i snart ett år.. Oljelandet Norge ja..." , skriver en Finnmarking.

Nå føles det godt på privatøkonomien

Og apropos Finnmarking. Mange påpeker også den store forskjellen på by og land:

"Vi er MANGE i dette langstrakte land som ikke har sjans til å bruke kollektivt, av den grunn det ikke eksisterer der vi bor," skriver brukeren Jonas.

"Nå føles det godt på privatøkonomien, og verre blir det. Vi som bor der det ikke finnes kollektivtilbud og er daglige pendlere til-fra jobb er nok de som blir hardest rammet. Jeg kjører for eksempel ca 8 mil hver dag, og stort sett ALLE rundt om i Nord-Norge har lange avstander og helt uten kollektiv-muligheter. Er det riktig at alle skal skjæres over en kam og rammes på denne måten. Nå må noen reagere!"

"Hva med de som bor utenfor byene og uheldigvis er nødt til å bruker mye bil i jobben - og som har kjøpt dieselbil på grunn av at politikerne ba oss gjøre det?"

- Fyller for 100 kroner

Og noen har fortsatt humoren i behold:

"Spiller ingen rolle hva prisen er! Fyller for en hundrings uansett", skriver Jens S.

DIN MENING: Hva mener du om bensinprisen? Er den for lav, for høy eller akkurat passe? Si din mening i kommentarfeltet over til høyre.

E24 PÅ FACEBOOK: Bli fan her!

Publisert:

Flere artikler

  1. Flopp for bensinboikott

  2. SV-Kristin og Russland er bensinpris-særingene

  3. Betalt innhold

    Bensinrekorder i Norge: Slik er bensinprisene verden rundt

  4. Derfor er dyr bensin billig

  5. Norge soleklar «vinner»: Her får du Europas dyreste bensin