Maktens bord

Bordplasseringen ved årsmiddagen til Norges Bank avslører hvem som er viktigst i den norske makteliten.

Publisert:,

Sentralbanksjef Svein Gjedrem inviterer torsdag kveld toppene i norsk politikk og finans til festmiddag ved Grand Hotel.

Se bildene: Gjedrems bord

På menyen står røkt reinsdyrfilet med rødkål-relisch og sviske- og appelsinsaus.

Middagen er regnet som den viktigste årlige samlingen av makteliten i Norge, og bordplasseringen på årsmiddagen gir tydelige signaler på hvem som er viktigst her til lands.

Bord 3 og 4

Gjestene ved middagen plasseres på totalt 25 bord på Grand Hotel. De to viktigste bordene er normalt bord 4 hvor sentralbanksjefen selv er vert, og bord 3, hvor statsministeren regjerer.

Men med en Jens Stoltenberg på rallytur, er finansminister Kristin Halvorsen høydepunktet ved bord nummer 3.

En av nykommerne rundt Sveins Gjedrems bord er leder for finanskomiteen Reidar Sandal. Han har tatt plassen til Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, som hadde samme verv i fjor.

Se bildeserien av gjestene ved Gjedrems bord her.

Rundt sentralbanksjefens bord sitter også DnB NORs styreformann Olav Hytta, konsernsjef Helge Leiro Baastad i Gjensidige, Mille-Marie Treschow, Orklas konsernsjef Dag J. Opedal, tobakksarving Johan H. Andresen jr, skipsreder Anette S. Olsen, statsråd Dag Terje Andersen, konserndirektør Tom Ruud i Nordea og Sparebank 1-sjef Gunn Wærsted.

Tar plassen til Jens

Ved bordet til Kristin Halvorsen har skolesjef Mary Kvidal i Norges Banks representantskap fast plass. Finansminsteren for også selskap av oljesjefene Helge Lund og Eivind Reiten.

På samme bord sitter også stortingspresident Thorbjørn Jagland, president Erling Øverland i NHO, konsernsjef Bjørn Kristoffersen i KLP, nesteleder Hill-Marta Solberg i Arbeiderpartiet, Akers konsernsjef Leir-Arne Langøy, DnB NOR-sjef Rune Bjerke og høyesterettsjustitiarius Tore Schei.

Valla er hjemme

En som ikke er med på årets middag er LO-leder Gerd Liv Valla. Dette er andre år på rad at Valla ikke deltar på årsmiddagen. I fjor var lå LO-lederen hjemme med brukket rygg, og i år er Valla igjen sykemeldt etter konflikten med Ingunn Yssen.

I fjor tok LOs nestleder Roar Flåthen Vallas plass med maktbordene, men i år er Flåthen flyttet til bord 11.