85 prosent skadelig skatt

Bare en av ti skattekroner er sunne. 80-85 prosent er vridende skatter, der hver skattekrone koster samfunnet 20 øre i effektivitetstap, bekrefter Finansdepartementet.

  • E24
Publisert:

- Finansminister Kristin Halvorsen bekrefter at hver skattekrone koster samfunnet 20 øre i effektivitetstap. Jeg forventer derfor at hun legger inn dette effektivitetstapet i sine fremtidige budsjetter, sier Gjermund Hagesæter, Fremskrittspartiets finanspolitiske talsmann, til Finansavisen.

85 prosent skadelig

I følge Finansdepartementet er kun 5-10 prosent av skatter markedskorrigerende - med andre ord skatter som gir en effektivitetsgevinst.

Dette er blant annet miljø-, tobakk-, og alkoholskatter.

10 prosent av skattene er nøytrale, som grunnrenteskatten.

Resten av skattene, hele 80-85 prosent, er såkalte vridende skatter, som for hver krone som kommer inn gir 20 øre i effektivitetstap. Dette tapet skyldes at omsetningen og produksjonen blir rammet av selve skattleggingen.

Flere nyheter fra E24

Feil ressursbruk

Disse skattene medfører vridninger og derved feil bruk av ressursene.

- Det er riktig at det er store forskjeller mellom ulike former for skatt og noen har kanskje ikke effektivitetstap overhodet. Halvorsen står likevel på at skatter i snitt gir et samfunnsøkonomisk tap på 20 prosent, sier Hagesæter til Finansavisen.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Halvorsen vil ikke «ta» noen

  2. - Kristin har skylden

  3. Finansdepartementet vil ha «snokevarsel» for skattelistene

  4. Frp frykter upålitelige bankregnskaper

  5. Frp vil ha høyere skatt på de rikeste, mener Terje Hansen