CRAZY BØRSNOTERING AV VERDENS STØRSTE SELSKAP: Ville tilstander på Shanghai-børsen
Aksjemarkedet i Shanghai ser ut til å ha gått av skaftet.
PetroChina ble mandag verdens største selskap målt i markedsverdi da det suste forbi ExxonMobil, samme dag som det ble notert på den elleville Shanghai-børsen.
Kinesernes største oljeselskap ble det første selskapet til å nå en verdi på 1.000 milliarder dollar (5.400 milliarder kroner - eller to oljefond) etter en oppgang på rundt 150 prosent den første dagen notert i Shanghai.
Les også: Verdens første dollarbillionselskap
- Skyhøyt priset
Om selskapsverdien er høy, er prisen på selskapet basert på fremtidig inntjening vanvittig: PetroChina prises til over 50 ganger inntjeningen (p/e) neste år på Shanghai-børsen - omtrent som de andre aksjene der.
Til sammenligning ligger tilsvarende måltall for StatoilHydro på rundt 15 for neste år, og for Oslo Børs totalt ligger det på 14-15. Hvis StatoilHydro hadde vært priset som PetroChina ville verdien vært snaut 2.000 milliarder - eller omtrent som hele Oljefondet.
- Prisingen på Shanghai-børsen ligger skyhøyt over andre børser, sier Olav Chen i Storebrand på generelt grunnlag til E24.
Porteføljeforvalteren spår at Shanghai-børsen etterhvert må komme ned til "normale" nivåer.
- Det kan være moro på kort sikt, men på lang sikt holder ikke denne prisingen, sier Chen.
Følg verdens aksjemarkeder på Børs24
Voldsom interesse
PetroChina er også notert på børsen i Hong Kong. Der er verdien av selskapet bare rundt 420 milliarder dollar - en tredjedel av verdien i Shanghai. Basert på den prisingen er ExxonMobil fremdeles verdens største selskap.
Noe av forklaringen ligger i at kinesere bare kan handle aksjer på Shanghai-børsen, og tilbudet er begrenset. Det betyr at det er hard kamp om de få aksjene som er notert.
PetroChina fungerer i så måte som et godt eksempel. Kun 2,2 prosent av aksjene i PetroChina ble notert i Shanghai, og 86 prosent eies av staten. De 2,2 prosentene ble solgt for 8,9 milliarder dollar, mens kineserne ville kjøpe aksjer for 456 milliarder, skriver Financial Times.
Det tilsvarer en overtegning på 51 ganger.
Vanlig med 100 prosent
Det er ikke uvanlig at aksjer stiger med 100 prosent eller mer den første dagen det er notert i Kina.
Alibaba, Kinas største internett-selskap, steg over 100 prosent på sin første dag på Hong Kong-børsen tirsdag. Alibaba, som er den største noteringen av et internett-selskap siden Google, handles til rundt 135 ganger forventet inntjening neste år.
Åpner for Hong Kong
Myndighetene i Kina har åpnet for at kineserne skal kunne handle aksjer på Hong Kong-børsen, men mandag kom det signaler om at dette kan bli utsatt. Det fikk Hang Seng-indeksen i Hong Kong til å stupe over 4 prosent.
Chen forklarer logikken bak fallet.
- Det som har vært tanken, er at Hong Kong-børsen skal stige når kineserne kan handle der siden prisingen i Hong Kong og Shanghai bør bli den samme. Det forutsetter imidlertid at Shanghai-børsen er priset riktig, og jeg kjøper ikke helt det argumentet, sier Chen.
Han peker på at Hang Seng-indeksen har steget 66 prosent siden slutten av august.
- Liten betydning
Selv om Shanghai-børsen er høyt priset og kan falle kraftig, bør ikke det bety så mye for hverken Oslo Børs eller andre børser. I februar falt børsene verden over kraftig, og mange mente at et fall på rundt 10 prosent på én dag i Shanghai var forklaringen.
- I ettertid har de fleste sagt at det globale fallet var en overreaksjon, og at det var subprime-problemene i USA, ikke Kina, som utløste det, sier Chen.
Han mener at et fall på Shanghai-børsen er av liten betydning, men at det kan slå ut i Hong Kong. Det bør norske fondssparere med Kina-fond være obs på. Spesielt hvis en nedtur i Shanghai utløses av lavere økonomisk vekst i Kina.
- Lavere veksttall i Kina kan utløse et kraftig fall i aksjemarkedet i Shanghai, og det vil slå inn på Hong Kong, og det kan også få global betydning, sier Chen.