Europeiske nøkkeltall skuffer igjen: – Ekstremt bekymringsfullt

Utsiktene i eurosonen ser dystrere ut enn ventet, og spesielt utsiktene i Tyskland bekymrer analytiker.

Foto: Matthias Rietschel Reuters
  • André Haugen
  • Eirik Amb Nysveen
Publisert:

IHS Markit har offentliggjort en foreløpig avlesning av innkjøpssjefsindeksen (PMI) for eurosonen.

Den kom inn på 51,3 indekspoeng i mars, ned fra 51,9 i februar. Ifølge Reuters var det ventet 52.

En indeks over 50 indikerer økt aktivitet, mens det motsatt er tilfellet for målinger under dette.

Målingen for industrien er spesielt svak, og falt fra 49,3 poeng i februar til 47,6 i mars. Det er laveste siden april 2013.

Nedgangen skyldes et stadig større fall for produksjonen og nye ordre. For sistnevnte var nedgangen den største siden desember 2012.

Europas børser reagerer negativt på tallene.

London, Paris, Frankfurt og Madrid er alle markant ned.

Tallene bekymrer

– Industrien er helt klart det svakeste området for øyeblikket. Nedgangen tiltar og vil i økende grad tynge økonomien i andre kvartal, sier sjeføkonom Chris Williamson i IHS Markit til Reuters.

I rapporten skriver han at indeksene tyder på en BNP-vekst i første kvartal på 0,2 prosent.

Nordea Markets’ sjefanalytiker Jan von Gerich omtaler utsiktene for sektoren som «ekstremt bekymringsfullt» i en oppdatering.

Les også

DNB Markets: Det er ingen tvil om at EU øker presset

De sammensatte tallene for hele eurosonen kommer etter at tilsvarende indekser fra Frankrike og Tyskland kom inn under analytikernes forventninger fredag morgen.

Den franske innkjøpssjefsindeksen kom inn på 48,7 poeng i mars, mot ventede 50,7 og ned fra 50,4 i februar. I Tyskland falt indeksen til 51,5 poeng, 1,2 poeng svakere enn hva analytikerne ventet.

– Når vi ser på enkeltland, var spesielt tallene fra Tyskland grusomme. Selv om vi kun har spesifikke data fra Tyskland og Frankrike på nåværende tidspunkt tyder tallene fra eurosonen på at resten av landene gjorde det bedre enn de to største økonomiene, spesielt innenfor tjenestesektoren, skriver von Gerich.

Nordea-analytikeren skriver videre at nedsiderisikoen i eurosonen nå øker.

– Med mindre usikkerhet rundt handelskrigen, brexit, europeisk politikk og biltoll avtar, vil økonomien i eurosonen oppleve en vekst på under 1 prosent i år.

Han legger like vel til at de forblir optimistiske til at veksten kan ta seg opp i andre halvår, om noe av usikkerheten avtar.

Les også

Norges Bank hever renten som ventet

ESB kan bli nødt til å stimulere mer

Selv om PMI-tallene føyer seg inn i rekken av svake nøkkeltall fra eurosonen, tror ikke Nordea at Den europeiske sentralbanken (ESB) går i panikkmodus riktig enda.

– ESB kan finne trøst i at det større bildet viser at økonomien gjør det bedre enn industrien. Når det er sag vil sentralbanken sannsynligvis trå varsomt når det kommer til strukturen på neste runde med målrettet og langsiktig finansiering av banker (TLTRO-lån) og dagens tall peker i retning av behovet for at de blir mer sjenerøse. Dersom utsiktene fortsetter å forverres vil ESB bli nødt til å gjøre mye mer enn å tilby nye toårs TLTRO-lån, skriver han.

Tysk «tiåring» under null for første gang siden 2016

Da de franske tallene kom fredag morgen reagerte euro umiddelbart med å svekke seg mot blant annet dollar. Rundt klokken 12 hadde euro svekket seg 0,58 prosent mot dollar og 0,81 prosent mot pund.

Det er også prisrally i tyske statsobligasjoner, da et mer dystert bilde av den økonomiske fremtiden til Europas største økonomi har økt etterspørselen etter trygge havner.

Tyske statsobligasjoner med ti års løpetid under null prosent for første gang siden oktober 2016, skriver Financial Times.

Renter på tyske obligasjoner med kortere løpetid har vært i negativ terreng en stund, men når tiåringen nå dukker under null markerer det et skifte fra risiko til tryggere investeringer.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Svakeste tyske PMI-tall siden 2012: – Jeg er urolig

  2. Krisemåling fra europeiske bedrifter: – Et sjokkerende bilde

  3. Analytiker advarer om ny Italia-storm

  4. Annonsørinnhold

  5. Bred oppgang i Asia

  6. Dette skjer denne uken