Norges Bank venter billigere boliglån etter kutt

Bankenes boliglånsrenter kan falle til to prosent mot slutten av 2020 etter et kraftig rentekutt, tror Norges Bank. I dag er disse rentene rundt tre prosent.

Boliger på St. Hanshaugen i Oslo.
Publisert: Publisert:

Norges Bank venter at bankene vil sette ned sine renter etter at bankens rentekomité har vedtatt et dramatisk kutt i styringsrenten.

Det er svært uvanlig at Norges Bank kutter mellom to møter. Etter et ekstraordinært møte torsdag kuttet banken fredag styringsrenten med 0,5 prosentpoeng til én prosent.

Dette vil ifølge sentralbanken kunne bidra til betydelig lavere boliglånsrenter for nordmenn flest.

– Vi legger til grunn at bankenes utlånsrenter følger utviklingen i styringsrenten med et etterslep. Boliglånsrenten anslås å avta fra omkring 3 prosent i første kvartal til i overkant av 2 prosent mot slutten av året, skriver Norges Bank i pengepolitisk rapport.

– Videre utover i prognoseperioden er det utsikter til at boliglånsrenten stiger gradvis, skriver Norges Bank.

Banken venter også at boligprisveksten fortsetter, om enn moderat. Veksten skal øke til tre prosent i 2020, noe som er 0,3 prosentpoeng høyere enn anslaget i forrige pengepolitiske rapport.

Vekst i boligprisene i 2019 er anslått til 2,6 prosent.

– Er til å stole på

Det har vært usikkerhet i bankene de siste dagene, og renten på lån mellom banker har økt. Dette skjedde også under finanskrisen.

Derfor har Norges Bank også gitt ekstra lån til bankene, for å skape ro og unngå høyere boligrenter.

– I går begynte vi å se stress i pengemarkedet, og det er unødvendig når vi vet at Norges Bank har det som trengs, så ved å kutte før møtet ville de nok også vise markedet at de er til å stole på, sier sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea.

Les også

Norges Bank setter ned renten og kapitalbufferen justeres

Les også

Krisegrep fra Norges Bank: – Ikke noe vits i å vente

Publisert:
Gå til e24.no