Liten entusiasme for Macron på venstresiden: – Han kan gjøre stor skade

Emmanuel Macron håper venstreorienterte velgere skal gi ham seieren mot Marine Le Pen i andre omgang av det franske presidentvalget. Men hans finansbakgrunn og økonomiske politikk får mange av dem til å vende ham ryggen.

UTSTRAKT HÅND: Presidentkandidat Emmanuel Macron hilser på velgere i forkant av et valgmøte i Albi i Sør-Frankrike. Han har imidlertid problemer med å nå frem til velgere til venstre for sentrum i fransk politikk.

Foto: Christophe Ena AP
  • Caroline Grundekjøn
Publisert:

– Både Le Pen og Macron vil på ulike måter kunne ødelegge vår sosiale modell og våre idealer, sier Justine Martinez, en 25-årig student fra Paris, til E24.

Hun er en svoren tilhenger av venstrekandidat Jean-Luc Mélenchon som kom på fjerdeplass med i underkant av 20 prosent av stemmene i første runde.

I andre runde skal hun ikke stemme på noen av de to kandidatene. Enten holder hun seg hjemme eller så leverer hun en «ugyldig» stemme.

– Jeg er mot alt Nasjonal Front står for, deres fremmedfrykt, rasisme og antisemittisme. Samtidig er jeg mot Macrons økonomiske liberalisme og kapitalisme, sier hun.

Flere hjemmesittere

Det er et standpunkt hun ikke er alene om.

En måling som meningsmålingsinstituttet Odoxa slapp fredag, viser at én av fire registrerte velgere ikke har planer om å stemme på søndag. Det vil bety den nest laveste deltagelsen i et presidentvalg siden 1965.

VIL IKKE STEMME: Justine Martinez.

Foto: Privat

Særlig unge velgere og velgere med tilknytning til arbeiderklassen sier de vil holde seg hjemme. Det dreier seg imidlertid ikke om manglende politisk interesse, slår instituttet fast.

E24 har også snakket med flere unge, politisk interesserte velgere, som bygger opp under dette bildet.

Én av dem er Matthieu Misik, en 23 år gammel student som for tiden bor i Hamburg.

– Jeg kunne kommet til å stemme på Macron for å vise motstand til Le Pen, men etter min mening har han ikke greid å ta inn over seg at seieren ikke vil være hans fortjeneste, at han er nødt til å åpne opp og gi garantier til andre velgere, sier Misik til E24.

– I stedet har bare begge kandidatene fornærmet hverandres velgere.

Han vil derfor levere en «ugyldig» stemme.

Det er ventet at Macron vil gå av med seieren i andre valgomgang. På målingene har han hatt en oppslutning på rundt 60 prosent mot Le Pens 40.

VIL IKKE STEMME: Matthieu Misik.

Foto: Privat

En stor andel hjemmesittere gagner trolig sistnevnte, ettersom Nasjonal Fronts kjernevelgere regnes som mer trofaste en Macrons.

Valgdeltagelsen er imidlertid nødt til å være svært lav dersom Le Pen faktisk skal bli president. Trolig må den ligge nærmere 50 prosent enn 75 prosent, ifølge Financial Times.

– Trenger ikke innstramminger

Macron er en uttalt globalist og tilhenger av et tettere EU-samarbeid. Han har blitt omfavnet av det franske næringslivet, lovet kutt i offentlige utgifter, og er tilhenger av internasjonale handelsavtaler som CETA-avtalen mellom EU og Canada.

Euroen og aksjemarkedene både i Europa og resten av verden, løftet seg betraktelig da det var klart at Macron hadde gått seirende ut av første runde.

Hans økonomiske politikk er en avgjørende faktor for at velgere som Martinez og Misik ikke vil stemme på ham.

LES OGSÅ: Dette er Macrons økonomiske politikk.

– Jeg mener vi ikke trenger mer innstrammingspolitikk, å redusere de offentlige tilbudene eller å godta CETA og lignende avtaler, sier Misik.

Martinez frykter folk vil være lettet dersom Macron slår Le Pen, og at de derfor vil ikke vil ta til motmæle mot hans politikk.

– Jeg er overbevist om at Macron kan gjøre mye skade på demokratiet vårt og vårt sosiale system, særlig når det kommer til arbeideres rettigheter, sier hun.

Hun frykter Macron vil gjøre det enklere for arbeidsgivere å avsette folk, og at han vil kreve at arbeidsledige takker ja til den andre jobben de blir tilbudt om de ikke vil miste ledighetstønad.

– Det er absolutt ikke den riktige måten å redusere ledigheten på for meg. Det er en måte å opprettholde sosial elendighet på, sier hun.

Frankrike har i dag en ledighet på 10,1 prosent, over gjennomsnittet både i eurosonen og i EU som helhet. Begge kandidatene har lovet å få ned ledigheten, men med ulik medisin.

Unge til ytterkantene

I første valgomgang stemte over halvparten av unge franskmenn mellom 18 og 34 år på en av kandidatene i ytterkantene i det politiske landskapet, ifølge nettstedet France 24.

I denne velgergruppen fikk ytre venstrekandidat Melenchon 27 prosent av stemmene, mens ytre høyre-kandidat Le Pen fikk 24 prosent.

Én av Melenchons velgere som har bestemt seg for å stemme på Macron, er Soshana Fearn, en 25 år gammel student og assistent på et kunstgalleri i Paris.

– På søndag vil jeg lukke øynene, holde meg for nesen, bruke hansker om nødvendig, men jeg vil stemme på Macron, sier hun til E24.

SKAL STEMME: Soshana Fearn

Foto: Privat

– Mange av mine venner som også stemte på Melenchon, vil ikke velge mellom pest eller kolera, og det skjønner jeg. Men jeg kan ikke unngå å være sinte på dem. Dersom Le Pen vinner, vil helvete bryte løs, sier hun, og viser til partiets holdninger overfor minoritetsgrupper.

Samtidig mener hun Macron fremstår som falsk.

– Han sier han hverken er høyre eller venstre, at han vil gjøre ting til det beste for alle, og at han ikke har noen skjult agenda. Men han er en bankmann, han har stor støtte i fransk presse som er eid av store finansforetak, og jeg mener han er for selvopptatt til å vite hva som er best for alle, sier hun.

Les også

Presidentkandidatene har hatt sine siste valgkampopptredener

Hvor går Fillon-velgerne?

En måling gjort blant medlemmene av Mélenchons bevegelse La France Insoumis, viste at bare 35 prosent av dem ville støtte Macron, mens resten ville stemme blankt eller holde seg hjemme. Le Pen var ikke et alternativ, skriver France 24.

Det er også knyttet spenning til hvilken vei de rundt 20 prosent av velgerne som stemte på konservative Les Républicains' presidentkandidat François Fillon, vil gå.

Fillon ba selv sine velgere om å støtte Macron i andre runde. Men for mange er det ikke så enkelt. Verdikonservative velgere kan komme til å støtte Le Pen foran mer liberale Macron.

En måling gjort før første runde viste at 42 prosent av Fillons velgere sa de ville stemme på Macron i en andre runde mot Le Pen, mens 31 prosent sa de ville stemme på Le Pen, ifølge avisen Le Monde.

Les også

Kan bli Frankrikes president: Dette er hans økonomiske politikk

Les også

Macron-seier gir kraftig børsoppgang i Europa

Les også

EU gratulerer Macron med avansement i valget

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Jevnt fransk president-race gjør selv meningsmålerne usikre

  2. Her er president-duellen fransk næringsliv ikke tør tenke på

  3. Fransk valg tetter seg til

  4. Annonsørinnhold

  5. Macron vant første runde av presidentvalget

  6. Macron-seier gir kraftig børsoppgang i Europa