Grande åpner for å vente med pensjonistløfte

Venstres leder er ikke fremmed for å vente med å innfri milliardløftet om redusert avkorting til gifte og samboende pensjonister.

VIL VENTE: Venstres leder Trine Skei Grande.
  • NTB
Publisert:

Det kostbare løftet kommer på toppen av store skattekutt, milliarder til tiltak mot økt ledighet og en stadig voksende asylregning som allerede preger 2016-budsjettet.

– Er det virkelig rett, med den utviklingen vi ser i Norge i dag, at dette er den gruppen vi skal bruke mest penger på for å utjevne pensjonsforskjeller fordi de faktisk er gift? sa Grande i sin tale til Venstres landsstyre lørdag.

Regjeringens foreslår i neste års budsjett å innfri løftet om å redusere avkortingen fra 15 til 10 prosent av grunnbeløpet, noe som vil koste rundt 2,7 milliarder kroner i helårseffekt i 2017.

Les også

Svein Gjedrem advarer mot norsk skattesmell

– Skjærer i Venstre-hjerte

Å innfri Fremskrittspartiets gamle kampsak er en del av samarbeidsavtalen mellom Høyre/Frp-regjeringen og Venstre og KrF. Grande er klar på at avtalen gjelder, og at løftet skal innfris i løpet av perioden.

– Men det er en utfordring med dagens økonomiske situasjon at vi skal bruke så mye på akkurat det. Det skjærer litt i et Venstre-hjerte, sier hun til NTB.

– Spørsmålet er hvor fort vi skal gjøre det. Hastigheten skal vi bestemme når vi vedtar vårt alternative budsjett, sier Grande.

Kritikerne mener redusert avkorting for gifte og samboende pensjonister, som er begrunnet i lavere boutgifter for denne gruppen, er lite treffsikker sosialpolitikk.

Frp mener imidlertid at avkortingen er en forskjellsbehandling i pensjonssystemet.

Les også

Slik vil han stagge Siv Jensens oljepengebruk

Lover budsjettkamp

Grande mener for øvrig at regjeringens budsjett «ikke er så verst», men gjør det samtidig klart at forslaget ikke vil få flertall uten at det blir grønnere.

– Det er ikke et kjempedårlig forslag, men det vil ikke bli vedtatt, sa hun i talen.

– Vi vil så veldig mye mer, slo hun fast.

Venstre-lederen minnet om at veien til flertall for regjeringen går gjennom forhandlinger med Venstre og KrF.

Hun etterlyste et budsjett som i større grad bidrar til å skape grønne arbeidsplasser gjennom et grønt skatteskifte.

Les også

Skuffet over manglende pensjonssatsing

– Mennesker, ikke milliarder

Grande hadde også klare asylpolitiske oppfordringer til statsminister Erna Solberg (H). Hun advarte mot å plassere asylsøkerne i endeløse køer og støttesystemer, slik at de til slutt mister motivasjonen for å bidra i det norske samfunnet.

– Mitt mareritt er at vi skal putte dem inn i det systemet vi har nå, som er grunnleggende destruktivt, fremholdt Grande.

Den billigste måten å løse kostnadsutfordringene på er å få asylsøkerne ut i jobb, ifølge Grande. Venstre børstet nylig støvet av et forslag om å gjøre det enklere for asylsøkere å få midlertidig oppholdstillatelse, slik at de kan jobbe mens de venter på svar.

– Da må vi slutte å snakke om milliarder og begynne å snakke om menneskene, sa Grande, en henvisning til at Solberg selv tok et oppgjør med «kalkulatorpartiet» Høyre i sin bok «Mennesker, ikke milliarder» i 2011.

40-50 milliarder

Solberg anslo i sin redegjørelse for Stortinget nylig at asylstrømmen vil koste Norge 40-50 milliarder kroner de neste fem årene, hvis de siste prognosene slår til.

De siste anslagene tyder på at Norge kommer til å ta imot 23.000 asylsøkere i år og over 33.000 neste år.

Regjeringen kommer om knappe to uker med en tilleggsmelding til budsjettet hvor kostnader og strategier for mottak av asylsøkere og flyktninger i 2016 vil bli nærmere beskrevet.

Solberg besøkte lørdag det nye mottaket for asylsøkere i Råde i Østfold.

Les også

To av tre nye oljekroner går rett til pensjonistene

Les også

Sjeføkonom: – Redd omstillingsbehovet blir undervurdert

Les også

Eldrebølgen potensiell smarttelefon-gullgruve

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Venstre (V)
  2. Trine Skei Grande
  3. Pensjon
  4. Solberg-regjeringen

Flere artikler

  1. Ber Solberg snakke om mennesker, ikke milliarder

  2. Erna Solberg åpner for kutt i flyktningtilbudet

  3. DNB: – Milliarder i økte asylkostnader neste år

  4. Lekkasjer staker ut regjeringens kurs

  5. Flytter på drøyt 400 millioner kroner i revidert budsjett