Næringsministeren i Washington: Fortsatt ingen lovnad om unntak for Trump-toll

Næringsministeren hadde håpet å kunne ta meg seg hjem en lovnad om at Norge slipper unna president Trumps metalltoll fra besøket i Washington. Det fikk han ikke.

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen på besøk hos sin amerikanske kollega, Wilbur Ross, i Washington.

Foto: Nærings- og fiskeridepartementet
 • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen har denne uken vært på rundreise i USA, og torsdag var det tid for et møte med sin amerikanske motpart, nærings- og handelsminister Wilbur Ross.

Etter at USA varslet innføringen av toll på stål og aluminium ble det raskt klart at blant andre Canada og EU får midlertidig unntak, men Norge er ikke med på listen ennå.

– Kom det noe konkrete lovnader om at Norge også får unntak?

– Det ble ikke sagt at Norge ikke kan få det. Samtidig ble det sagt at Trump-administrasjonen trolig vil behandle Norge og EU likt, sier Røe Isaksen og fortsetter:

– Om det er en god eller dårlig nyhet er egentlig fortsatt et åpent spørsmål, fordi det ikke er gitt at EU vil være på listen over dem som får permanent unntak fra tollen.

E24 snakker med Røe Isaksen rett etter møtet hans med handelsminister Ross sent onsdag kveld norsk tid.

Røe Isaksen beskriver tonen som «konstruktiv» og sier at selv om de var innom flere tema, var det toll på stål og aluminium de pratet mest om.

Møtet skjer knappe 10 dager etter at Røe Isaksen møtte USAs ambassadør til Norge om samme tema. Heller ikke da fikk Norge noen lovnader om et unntak.

Trump-administrasjonen har kommet med flere blandede signaler og kontrabeskjeder i handelspolitikken. Blant annet uttalte finansminister Steven Mnuchin sist søndag at handelskrigen med Kina er «satt på vent».

– Tar norske myndigheter nå alt som kommer fra USA med en klype salt?

– Jeg vet ikke om jeg vil bruke det uttrykket, men vi vet ikke hva som kommer før det blir endelig vedtatt, sier Røe Isaksen.

Usikkerheten er verst

Norges eksport av stål og aluminium til USA er relativt liten, og det er ikke dette i seg selv som bekymrer næringsministeren mest.

– Det som bekymrer oss er usikkerheten det skaper for norske bedrifter i USA og for eventuelle mottiltak, sier Røe Isaksen.

Det som kan ramme Norge er mottiltak som EU vurderer å sette inn. Da risikerer nemlig Norge å havne på utsiden av EUs nye tollmur, og siden EU er Norges største eksportmarked, kan det ramme norske bedrifter og arbeidsplasser direkte.

Les mer: Norsk milliardeksport risikerer EU-toll

– Selv om Norge unntas kan norske bedrifter fortsatt rammes, sier Røe Isaksen og peker på at Hydro for eksempel har stor produksjon i Tyskland.

– Samtidig er vi tydelige på at vi mener at EØS-avtalen skal sikre at det ikke er grunnlag for å utestenge Norge, legger han til.

EUs handelskommissær, Cecilia Malmström, har akkurat åpnet for å gi Norge et tollunntak, men noen endelig avklaring er altså ikke på plass ennå.

Røe Isaksen sier at han både er bekymret for situasjonen for norske bedrifter nå, samtidig som han ikke ønsker å komme med dommedagsprofetier.

– Det verste for arbeidsplassene i Norge er usikkerheten. Se for deg at du skal investere to milliarder i ny produksjon. Med ustabilitet og usikkerhet vil for eksempel hvilken markedstilgang man får fra den fabrikken være ekstremt viktig når man skal vurdere i hvilket land fabrikken skal ligge, sier næringsministeren.

Må overbevise Trump

Siden det i siste instans er president Trump selv som skal bestemme Norges toll-skjebne ved USAs grense, jobber næringsministeren og norske myndigheter nå bredt for at flest mulig skal få med seg Norges synspunkt.

– Det viktigste for oss er at våre argumenter når flest mulig, slik at sjansen øker for at presidenten får det med seg og tar hensyn til det, sier Røe Isaksen.

Det er ifølge Røe Isaksen tre hovedpunkter som brukes når norske myndigheter forsøker å overbevise Trump og administrasjonen hans:

 • Det sikkerhetspolitiske: Norge er NATO-medlem, og Norge og USA har gjennom historien alltid hatt et tett og godt vennskapsforhold
 • Vi har null toll på amerikansk import (unntatt for landbruksvarer)
 • Vi har et handelsunderskudd med USA (de eksporterer mer til Norge enn de importerer)

– Når president Trump snakker om land der USA har et stort handelsunderskudd, snakker han altså åpenbart ikke om Norge. Det er et viktig poeng, sier næringsministeren.

– Indikerte Wilbur Ross og amerikanerne om de ville ha noe tilbake fra oss?

– Nå er jo ikke dette handelsforhandlinger, og vi har heller ikke toll på amerikanske varer så det er ikke noe å gi. Det Wilbur Ross nevnte var at mange land ønsker en eksportkvote fremfor tariff, men der er svaret vårt at det ikke er en mulighet for Norge og at det heller ikke er i tråd med WTO-reglene, sier Røe Isaksen.

Han mener en liten og åpen økonomi som Norge er avhengig av stabile, åpne rammevilkår og at det derfor «ikke er et alternativ» å gå med på noen eksportkvoter.

PS! Næringsministeren blir en dag til i Washington før han vender hjem igjen. Den siste dagen går blant annet med til et forum i Kongressen der norsk maritim- og offshoreteknologi er tema.

Røe Isaksen røper at han ikke vil la sjansen gå fra seg for å fortelle om flere av nyvinningene som norske bedrifter holder på med om dagen, inkludert det autonome og batteridrevne containerskipet Yara Birkeland, som kunstgjødselkonsernet og Kongsberg Maritime står bak.

Les også

Bilaksjer faller etter Trump-utspill

Les også

Trump presser postsjefen til å doble Amazons avgift

Les også

Fikk ingen løfter om norsk tollunntak

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Torbjørn Røe Isaksen
 2. Donald Trump
 3. WTO

Flere artikler

 1. USAs tollbeskjed til Røe Isaksen: Norge og EU likebehandles

 2. Fikk ingen løfter om norsk tollunntak

 3. Næringsministeren om samtaler mellom USA og Kina: – Bra om situasjonen de-eskalerer

 4. Trumps ståltoll møtes av protester og mottiltak

 5. Næringsministeren: Det blir ingen amerikansk biltoll nå