Fersk kåring: Norge er verdens mest velstående land

Tenketank har analysert 142 land. Norge vinner - igjen.

VERDENS BESTE: Norge er verdens beste land å bo i, og de nordiske landene dominerer på toppen av listen.

Foto: Frode Hansen VG
  • Eirik Amb Nysveen
Publisert: Publisert:

For syvende år på rad topper Norge Legatum Institutes liste over de mest velstående landene i verden.

Legatum Institute er en internasjonal tenketank, basert i Storbritannia.

Tenketanken definerer velstand ut ifra åtte hovedkategorier: økonomi, entreprenørskap og muligheter, styresett, utdanning, helse, miljø og sikkerhet. Innenfor disse åtte kategoriene er det totalt 89 variabler.

De har sett på til sammen 142 land i verden.

God på mye, men ikke best

Norge er det eneste landet som er rangert innenfor topp ti i alle hovedkategoriene, men topper ingen av disse.

I tillegg faller Norge i fem av de åtte kategoriene, henholdsvis økonomi, hvor fornøyde nordmenn er med myndighetene, trygghet og sikkerhet, personlig frihet og sosial kapital.

Norge går opp en plass på listen i entreprenørskap og muligheter og helse. Og beholder femteplassen når det kommer til utdanning.

Les også

Fersk oversikt for hele landet: Så mye bolig får du for pengene

Fra 2012 til 2014 toppet Norge kategorien sosial kapital, men må nå se seg forbigått av New Zealand.

Andelen personer på New Zealand som har donert penger til et veldedig formål, og som har hjulpet en fremmed den siste måneden er begge over ti prosent høyere enn i Norge, noe som hjelper å flytte New Zealand over Norge i kategorien.

Trygt

86 prosent av nordmenn føler seg trygge når de går alene om kvelden, mens gjennomsnittet i de 142 landene i undersøkelsen er 61,9 prosent. Dette er dog en negativ utvikling.

I undersøkelsen som ble publisert for to år siden følte 88 prosent av befolkningen seg trygge når de går alene om kvelden.

Ifølge undersøkelsen er Norge det landet i verden som er nest mest tolerante når det kommer til immigranter, og 90 prosent av nordmenn tror at Norge er et godt sted for immigranter.

Norden på toppen

De nordiske landene ligger alle innenfor de 12 øverste plassene. Danmark er første land etter Norge på en tredjeplass, Sverige på femte, Finland på niende og Island på 12. plass.

Danmark har tidligere gjort det dårlig når det kommer til utdanning, med en 16. og en 18. plass i henholdsvis 2012 og 2013. Nå er våre naboer i sør rangert som nummer tre i indeksen for utdanning.

Les også

Nav melder om økt ledighet i mai

Legatum Institutes påpeker at alle de nordiske landene har utfordringer med økt arbeidsledighet. Alle landene har slitt med å få ned arbeidsledigheten igjen etter finanskrisen, sammenlignet med for eksempel Storbritannia og USA.

I Danmark har arbeidsledigheten steget fra 3,9 prosent for ti år siden, til 6,3 prosent i 2016.

Tenketanken påpeker også at til tross for Norges relativt lave andel arbeidsløse, er det mange som mottar uføretrygd, slik at den totale antallet personer i arbeid ikke er så høyt som den lave arbeidsløsheten skulle tilsi.

Det vises til en studie gjort av OECD i 2010 der det står at det ingen andre OECD-land har et så høyt sykefravær, og på samme tid, så økonomisk gunstige ordninger ved sykdom som Norge.

USA blir mindre trygt

USA ender på plass nummer 11 i den totale rangeringen, men gjør det spesielt dårlig i kategorien for trygghet og sikkerhet.

USA er på 31. plass når det kommer til sikkerhet, og har falt fire plasser siden 2012. Av land utenfor topp 30 i den totale indeksen, er det bare USA og Frankrike som kommer etter nummer 30 i kategorien for sikkerhet.

Helt nederst i indeksen finner vi Den sentralafrikanske republikk, Afghanistan og Haiti.

Les også

USA beskylder Nord-Korea for hvitvasking av penger

Les også

– Klatrer fortsatt mot fjelltoppen

Les også

SSB-forsker vil ikke si hva han mener om oljepengebruken

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Norge

Flere artikler

  1. Dette er verdens beste land å leve i

  2. World Economic Forum: Norge presterer best i verden

  3. Danmark og Sverige slår Norge på klimarangering

  4. Annonsørinnhold

  5. Norge knuses av Sverige, Danmark og Finland

  6. Norge på topp i pensjonsindeks